Tuesday, July 3, 2012

Jestive saksijice

... sa jestivim cveticima od spuzvastih bombona i lizalica.

Obozavam cupcakes odnosno muffins... sem sto su super ukusni, najzahvalniji su za dekoraciju. Ne treba gomila talenta i truda da se sasvim obicni kolacici pretvore u neodoljive male tortice a savrseni su za sve prilike - od decjih rodjendana, svadbi i ostalih svecanih prilika do druzenja uz popodnevnu kaficu. Dekoracije za izradu malenih tortica su brojne i svaka je, na svoj nacin, pravo malo umetnicko delo... ja sam, prateci razne dekoracije po netu, resila da se oprobam ovim jednostavnim cvetnim kolacicima :)


Ovde glavnu ulogu igra Oreo keks, koji svojom izuzetno tamnom bojom izigrava zemlju u saksiji. U sredinu je zaboden cvetic pripremljen od lizalice na koju je nalepljeno nekoliko, na listice, isecenih Marshmallow bombonica. Oblikovanje cvetica je brzo i jednostavno... pustite masti na volju jer, kako god da polepite listice bombona, dobicete simpatican mali cvetic.
Nisam sigurna koliko je Oreo rasprostranjen na nasim prostorima, ako niste u prilici da ga nabavite zamenite ga nekim tamnijim keksom... Noblicama ili nekim keksom bez punjenja.

Maffins-e sam radila po receptu za kolac sa jagodama i slagom (prepolovljena, jedobojna verzija sa manjom kolicinom secera)  i odlicno su se uklopili, ali bilo koja vrsta ne previse slatkih kolacica dolazi u obzir.
Na vrh svake "tortice" dolazi sloj cokolade i mrvice slatkog keksa pa ako se odlucite za neku sladju vrstu muffins-a moja preporuka je da malo smanjite secer u testu. 


Jestive saksijice

Sastojci:
100 ml slatke pavlake
2 jaja
100 gr secera
1 vanili secer
150 gr brasna
1 kasicica praska za pecivo
prstohvat soli
100 gr visanja, jagoda, borovnica ili slicnog voca

i jos:
100 gr cokolade za kuvanje
6-8 Oreo keksica (Noblica ili neki slican tamniji keks)


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.  Pleh za 12 muffinsa obloziti papirnim ili silikonskim korpicama.

Slatku pavlaku izmiksati u cvrst slag. Posebno izraditi jaja sa secerom i vanili secerom, dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo i sasvim malo soli. Miksati da se svi sastojci povezu, dodati pripremljenu slatku pavlaku i nastaviti miksanje dok smesa ne postane glatka. Na kraju dodati jagode i izmesati smesu varjacom. Podeliti smesu na 12 muffins formi.
Peci muffinse, u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta. Ostaviti da se ohlade.
U medjuvremenu u multipraktiku samleti keks u sitan prah.  Istopiti cokoladu u mikrotalasnoj ili na pari.
Manjom kasicicom bogato premazati vrh svakog muffinsa a zatim ga umociti u mleveni keks.  Ostaviti da se cokolada malo stegne pa u svaki kolacic zabosti pripremljen cvetic od lizalice i Marshmallows-a.


Potrebno za cvetice:
Lizalice (12 komada)
Marshmallow ili spuzvasti bomboni (15-20 komada)


Oblikovanje cvetica:
Skinuti papir sa lizalica. Marshmallow makazama iseci na tanke listice. Uzimati listic po listic spuzvastih bombonica, staviti ga na radnu povrsinu a zatim u jedan ugao listica zabosti drsku lizalice i povuci izbuseni bomboncic prema lizalici. Nastaviti redjanje listica formirajuci broj latica po zelji. Iseceni Marshmallow zalepice se za lizalicu a zatim svaki sledeci listic na onaj prethodni, samo malo pritisnite prstima da se latice lepo polepe.
Od zelenih bombonica raditi listice, lepiti ih malo ispod cvetica (otprilike na sredinu lizalice) jer ce donji kraj stapica biti zaboden u muffins.


Drugi predlog za oblikovanja cvetica: poredjati 5-6 isecenih listica bombona, zalepiti ih prstom na sredini, a zatim u centar utisnuti pripremljenu lizalicu. Po zelji dodati listic.


Sloziti oblikovane cvetice na tacnu bogato posutu kristal secerom, prekriti plasticnom folijom i ostaviti da se prosuse.

Verzija za stampu


* Sta smo vam lepo pripremale u novom izdanju casopisa "Mezze" pogledajte ovde.




20 comments:

  1. svaka čast na kreativnosti i volji, ovo je genijalno! ja se baš radujem tvojim kreacijama :)

    ReplyDelete
  2. Ajme kako je ovo kreativno i maštovito napravljeno.
    Ove cvijetiće moram obavezno isprobati. Mislila sam si pa kako si ih napravila, a kad ono Marshmallow i lizaljka :)
    Prekrasno stvarno, umjetničko djelo!

    ReplyDelete
  3. Krasne su saksijice, tako dekorativne da bi ih sad smazala. Svaka čast na stpljenju i kreativnosti...

    ReplyDelete
  4. Preslatko! :)
    imaš nagradicu na mom blogu.
    Lp:)

    ReplyDelete
  5. Jao kako su divni :))) kladim se da su deca oduševljena :))

    ReplyDelete
  6. Mnogo su medene, ovo je preslatko za neki deciji rodjendan i verujem da bi svima izmamile veliki osmeh na licu!:))

    ReplyDelete
  7. Kako su zgodniii, jako dobra ideja! :)

    ReplyDelete
  8. Ovo je stvarno predivno i jako kreativno.

    ReplyDelete
  9. super izgledaju, baš super!

    ReplyDelete
  10. Preslatke, doista si kraljica "vesele klope"! :)
    Mezze, nemam više riječi, ekipa ste snova!

    ReplyDelete
  11. What a beautiful post! Thanks for the step by step instructions!

    ReplyDelete
  12. Stvarno su divni :) vrlo kreativno!! :)

    ReplyDelete
  13. Bravo Mihaela, ovo je usitinu ljepo i originalno . Jako mi se sviđa, a sigurno je i jako ukusno i fino !

    ReplyDelete
  14. Krasno izgledaju, odlična ideja.

    ReplyDelete
  15. Ideja za ukrašavanje je odlična, svaka ti čast...

    ReplyDelete
  16. Drago mi je da vam se dopala ideja :) Nadam se da ce nekom posluziti ;)

    ReplyDelete
  17. Skupljam tvoje recepte da kad jednom budem imala decu, imam sve spremno za rođus:)
    Jako su simpa ovi mafini!

    ReplyDelete