Thursday, March 22, 2012

Salata "Ananas"

Evo jedne ideje za predstojece praznike - jednostavna salata od krompira, belog mesa, jaja i sira u formi ananasa. Ono sto ovu salatu izdvaja iz gomile je prekrivac sacinjen od mariniranih pecurki koje se, prema mom misljenju (odnosno sudeci prema onima koji jedu ovakve salate), odlicno uklapaju sa ostatkom namirnica. Vecina salata ovog tipa ukrasena je velikom kolicinom orasa ili badema koji na kraju dominiraju ukusom ili, bolje reci, u potpunosti potiskuju ukus same salate. 
Vrh salate ukrasen je svezim krastavcem tako da je dekoracija u potpunosti jestiva. Umesto krastavca za ukras mozete iskoristiti perje mladog luka.



Salata "Ananas"
(ideja odavde)

Potrebno:
3 krompira
1 sveza pileca prsa
3 kuvana jaja
100 gr sira
4-6 kiselih krastavaca
konzerva (oko 500 gr) mariniranih sampinjona*
oko 150 gr majoneza
so, biber
polovina svezeg krastavca



Priprema:
Skuvati krompir u ljusci, ostaviti da se ohladi a potom ga oljusiti.
Skuvati belo meso u vodi. Iscediti vodu, ohladiti pa usitniti u multipraktiku ili sitno iseckati nozem.

Pripremiti tacnu (oval) za posluzenje i rende.
Na tacnu narendati polovinu pripremljenog krompira. Krompir rendajte tako da osnujete jajastu formu i nakon svakog sloja rukama popravite izgled kako bi na kraju dobili zeljeni ananas.
Krompir posoliti i pobiberiti, a zatim rasporediti seckano belo meso. Ponovo posoliti i pobiberiti pa naneti malo majoneza. Preko majoneza narendati kisele krastavce i jaja, pospricati majonezom, narendati sir i zavrsiti slojem rendanog krompira koji treba posoliti i pobiberiti. Rukama oblikujte (popravite) ananas a zatim celu salatu premazite majonezom.
Oblikovanu salatu prekriti listicima mariniranih sampinjona tako da vam kapice budu okrenute prema gore.

Polovinu krastavca zarezati, pocev od presecenog dela prema zavrsetku, na tanke listice ali voditi racuna da sam kraj krastavca ostane nepresecen. Rukama povuci listice krastavca u stranu da dobije izgled lepeze, pa donji (nenaseceni deo) utisnuti u vrh salate.
Ostaviti u frizideru do posluzenja.

Verzija za stampu


* Ako koristite naseckane pecurke imajte na umu da je vecina listica iskidana i neupotrebljiva za ukrasavanje te da ce vam trebati mnogo konzervica da sakupite dovoljan broj celih listica. Zato su, mozda, mnogo bolji izbor celi sampinjoni koje seckate na listice zeljene debljine i polako prekrivate salatu.


25 comments:

  1. I loved this recipe! Loved the look and the ingredients :) Thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you very much for your comment. I`m glad that you like recipe :)

      Delete
  2. Originalan 'dizajn' :) S obzirom na sastojke mora da je fino :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kazu da je fino, ja preskacem sve sto je sa majonezom ;)

      Delete
  3. Predivno, super ideja i bas lijepo za neke svecane prilike.

    ReplyDelete
  4. Jako mi se sviđa, tako je lepa i dekorativna, super!

    ReplyDelete
  5. Super izgleda. Svaka čast za dekoraciju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Petra! Zasluge za ideju nisu moje, samo sam kopirala :)

      Delete
  6. Divna salata i dvna prezentacija. Super, kao i uvek :)

    ReplyDelete
  7. Jako lijepo i fino ! Salata je odlična kao i sama ideja ovako je servirati i dekorirati !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Branka! Vidim da se i kod tebe svasta lepo sprema samo ne stignem komentarisati :( Nadam se da ce dan da se produzi na 40 sati, jedino tako cu stici na sve strane ;)

      Delete
  8. Replies
    1. I meni se ova varijanta dopala na prvi pogled. Konatala sam, bas kao sto sam rekla u uvodu, da ce pecurke samo nadopuniti salatu dok bi badem npr. ovladao ukusom jer ga treba cela gomila da posteno prekrijes povrsinu. Moji kazu da je bila fina :)
      Pozdravljam te

      Delete
  9. Wau sad sam se pridružila ovom blogu a ova ideja sa ananasom me oduševila. Fenomenalna je. !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vesna, dobrodosli :)

      Drago mi je da vam se dopala ideja :) I mene je posebno odusevila i jedva sam cekala da je prosirim dalje ;)

      Delete
  10. Dobar dan Svi, Moje ime je Anna Ja sam iz Rumunije, želim da svet zna za velikog čarobnjaka koji mi pomaže u životnim problemima, moj MUS ostavio me je 21 godinu nakon vjenčanja, jer njegova porodica me ne voli, i otišao je da bude sa drugom ženom, ja i moj sin patili su preko 21 godine, sve do prošlog meseca kada sam vidio mesto dame na internetu, govoreći o čaroliju po imenu Ogundele, koja joj je pomogla svojim problemima, pa sam moram da stupim u kontakt sa ovim čovjekom, nakon što mu je kazao da je moj problem završen, za manje od 24 sata moj muž koji me je napustio 21 godinu pozvao me da tražim od mene da mu oprostim, a sada smo zajedno živeli srećno, ja sam govoreći ovo jer sam mu rekao da ću dijeliti vijesti o robi na internetu za ljude koji će znati i takođe doći do njega i za pomoć. Dakle, ako imate bilo kakvih problema, odnosa ili nekog ljudskog problema, kontaktirajte Dr Ogundelea sada i imate rješenje, evo njegovih kontakt detalja. E-mail: ogundeletempleofsolution@gmail.com Broj koda: +2349065101630. Viber broj: +27638836445.

    ReplyDelete
  11. I know all these desserts are too good to taste. If anyone can try this dessert then I am sure s/he will never forget about its taste. Also, my most favorite dessert is baklava. Moreover, many people wants baklava to order online because they thought only sham flavors can supply them good and the real taste of baklava.

    ReplyDelete

  12. Zahvalna sam gospodji almini jer mi pomogla da ponovo zivim i da sam srecna sa svojom porodicom i decom evo broja viber wcp +381611567923

    ReplyDelete