Monday, March 19, 2012

Pogaca "Ruza"

Nakon kratkog predaha vracam se sa jednom dekorativnom i veoma ukusnom pogacom. U pitanju je punjena pogaca u obliku rascvetane ruze.



Pogaca "Ruza"
(recept preuzet odavde)

Potrebno:
450 gr brasna
1 paketic (7 gr) suvog kvasca
250 ml mlake tecnosti - mleko i voda, pola-pola
1,5 kasika secera
1 puna kasicica soli
50 gr istopljenog maslaca/margarina
50 ml ulja

i jos:
70 gr maslaca/margarina
sir, ostaci kuvanog/pecenog mesa, sunka, origano, persunov list, kuvana jaja...


Priprema:
Izmesati mlaku tecnost (vodu i mleko) sa secerom, kvascem i 2-3 kasike brasna. Ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira.
U vecoj plasticnoj posudi izmesati brasno i so. Dodati aktiviran kvasac, istopljen maslac i ulje pa zamesiti mekano testo. Ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruci.

Okrugli kalup, dimenzije 24-26 cm podmazati maslacem ili uljem.
Istopiti 70 gr maslaca/margarina.

Nadoslo testo istresi na radnu povrsinu. Po mom iskustvu nije potrebno dodatno posipati radnu povrsinu brasnom, ali kako nisu sva brasna ista sami procenite koliko je meko vase testo i da li je potrebno blago poprasiti deo na kome planirate razvijati testo.
Razviti testo u veci pravougaonik pa ga iseci na manje kvadrate. Na svaki kvadratic staviti fil, a zatim jedan po jedan presaviti na pola. Lagano pritisnuti punjeno testo da se fil rasporedi i da dobijete sto tanji jastucic, a zatim pritisnuti i ivice da se zalepe.


Umociti prvi preklopljeni kvadrat u istopljeni maslac i saviti ga u krug da se ivice spoje. Ne trebate testo obilno potapati u maslac, dovoljno je samo da ih blago provucete tek toliko da se testo namasti sa obe strane.
Dobijenu ruzicu staviti na sredinu pripremljenog kalupa.


Umakati preostale filovane kvadrate u istopljeni maslac i lepiti ih u krug oko ruzice na sredini pleha tako da su spojeni delovi jastucica okrenuti prema gore.
Oblikovanu pogacu prekriti cistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu dok se rerna zagreva.


Rernu ukljuciti na 180 stepeni pa, kad se zagreje, staviti pogacu i peci oko 45 minuta ili dok povrsina lepo ne porumeni.

Verzija za stampu


* Nisam navela broj kvadratica, ali evo da spomenem, dobila sam tacno 24 komada. U sustini nije bitno koliko pojedinacnih jastucica dobijete, to ce, eventualno, uticati na sam izgled, odnosno veci broj filovanih kvadratica rezultirace rascvetanijom ruzom i obrnuto.

* Za punjenje sam upotrebila ostatke fila od ovih malenih batacica koje sam radila dan ranije, dakle belo meso izmesano sa persunovim listom, mladim lukom i philadelphia sirom a ne verujem da bi se razocarala i sa nekim jednostavnijim punjenjem kao sto je mladi sir, standardna kombinacija kackavalja i sunke ili vec nesto trece. Testo je meko i ukusno, maslac/margarin upotpunjuje celu pricu tako da ce bilo koja kombinacija fila sasvim lepo da se uklopi u celu pricu.


18 comments:

  1. Divna ti je pogača. Dosad nisam viđala ovaj oblik.

    ReplyDelete
  2. I za mene je ovaj oblik bio novina a kako se cinilo prilicno jednostavno ubrzo sam je mesila :) I nisam se pokajala, stvarno je odlicna.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  3. Savrsenstvo...ja volim da kidam 'latice' i polako je degustiram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam se dvoumila da li da je kidamo ili seckamo pa sam se, zbog preseka, odlucila na seckanje :)

      Delete
  4. Bas je interesantna,nesto novo za mene.

    ReplyDelete
  5. Super izgleda. Nekako sam očekivala da je slatka a kad ono iznenađenje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moze lako da bude i slatka :) Napuni je jabukama, orasima, makom ili gusto kuvanim pudingom, poprasi secerom u prahu kad se ohladi i eto poslastice posle rucka ;)

      Delete
  6. Sviđa mi se oblik, krasna je, mogu se komadi tijesta i samostalno oblikovati u ruže, a onda spojiti međusobno. Možda ću nešto slično raditi za Uskrs ;) Pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moglo bi i tako, verujem da bi super izgledala.
      I ja planiram da improvizujem pogacu od nekih peciva koja se uporno razmotavaju pri pecenju i gube oblik (pravila sam ih vec ne znam koliko puta i uvek ista prica). Kontam kad bi ih spojila u krug mozda bi im malo onemogucila preveliko "kretanje" pa bi uspela da zadrzim oblik. Potrudicu se da je napravim uskoro, mozda ti se dopadne ideja :)

      Delete
    2. Da, vjerojatno se trebaju stisnuti u manji, okrugli kalup da im se onemogući kretanje :)
      Sigurno će biti lijepo :)

      Delete
  7. Prekrasno izgleda, a to što je tijesto punjeno je samo dodatni plus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod mene je najcesce punjeno testo, moji siznu kad zagrizu a ono nista ;)

      Delete
  8. Divna je, em prelepo izgleda em je i punjena. Sada ste mi otvorile apetit sa slanim i slatkim varijantama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tacno znam o cemu pricas, meni se to desi svako vece kad krenem da obilazim blogove :)

      Delete
  9. meni je ovo divna pogača, dopada mi se što je punjena, obično su ovakve pogače bez punjenja, ovu si svakako bilježim

    ReplyDelete
  10. Da, obicno su sve te dekorativne pogace prazne. Pronasla sam jos par ideja za neke punjenje pogace, sto slane - sto slatke, tako da ce sigurno biti jos ovakvih punjenih varijanti :)
    Pozdrav

    ReplyDelete