Friday, March 23, 2012

Americke kocke

Ovo je nesto kao lazna krempita na biskvitnoj podlozi... ako nastavite da citate recept shvaticete zasto :)




Americke kocke
(recept preuzet odavde)

Biskvit:
7 zumanaca
200 gr secera
11 kasika hladne vode
2 kasike ulja
200 gr brasna
1 kasicica praska za pecivo
1 kasika kakaa

Fil:
7 belanaca
6 dl mleka
10 kasika secera
2 pudinga od vanile

Zavrsni sloj:
2 dl slatke pavlake
cokolada


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Penasto izmiksati zumanca sa secerom. Dodati vodu, ulje, brasno, prasak za pecivo i kakao te miksati dok smesa ne postane glatka i ujednacena. 
Pleh (velicine priblizno 35x25) podmazati uljem i posuti brasnom ili staviti parce papira za pecenje tako da prekrije dno i stranice pleha. Sipati pripremljenu smesu u pleh, izravnati a zatim peci oko 20 minuta u zagrejanoj rerni. Cackalicom proveriti da li je biskvit pecen pa ga izvaditi iz rerne.

Dok se biskvit pece, pripremiti fil: izmiksati belanca u cvrst sneg i ostaviti sa strane.
Prasak za puding razmutiti sa secerom u 1 dl mleka. Ostatak mleka staviti na ringlu da prokuva, sipati razmuceni prasak sa secerom i skuvati gust puding. Skinuti puding sa ringle te ga sipati u sneg od belanaca. Izmesati varjacom da se puding i sneg lepo sjedine, bas kao kad pripremate krempitu.
Sipati dobijeni krem na vruc biskvit, smanjiti rernu na 160 stepeni i vratiti kolac na pecenje dodatnih 15 minuta. 
Pecen kolac ostaviti da se u potpunosti ohladi.

Umutiti slatku pavlaku, rasporediti preko hladnog kolaca, izravnati povrsinu i posuti rendanom cokoladom.
Ostaviti u frizideru ili na hladnom mestu do sluzenja.

Verzija za stampu


* Ako volite sladje kolace obavezno pojacajte secer.



22 comments:

  1. Predivno!!!! Odlican recept a fotke su jako privlacne!

    ReplyDelete
  2. Super,brzo i fino.Slike su super.

    ReplyDelete
  3. Zanimljivo je da se krema peče na biskvitu i to mi se sviđa. Obožavam ovako visoke kremaste kolače

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, i meni je to bilo zanimljivo a kako sam skepticna prema neobradjenim jajima u kolacima kontala sam da je ovo nesto bas za mene ;) I pokazao se kao jako fin!

      Delete
  4. Baš su lijepe, takvi kolači su uvijek fini. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slazem se, kolaci koji nikad ne izlaze iz mode ;)

      Delete
  5. mislila sam da je fil od žutanjaka, baš zanimljiv receptić! super izgleda

    ReplyDelete
  6. Odlično izgleda :) I meni se sviđa što je krema zapečena s biskvitom :)

    ReplyDelete
  7. Svidjaju mi se fotografije! Kolac deluje primamljivo :)

    ReplyDelete
  8. Vrlo lepo, a tako jednostavno. Već zamišljam i kako je ukusno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moram dodati i jako brzo jer se sve "skrpi" toplo, ja ih pripremam onako na brzinu dok kuvam rucak.

      Delete
  9. Odličan mi je ovo kolačić, ide u omiljene :)

    ReplyDelete
  10. baš divne kocke, mogu zamisliti kako su ukusne

    ReplyDelete
  11. Looks wonderful but do you have this in English?

    ReplyDelete