Sunday, February 26, 2012

Kentucky piletina

Ovo nije original recept za Kentucky piletinu, u pitanju su socni pileci bataci uvaljani u sir i peceni na maslacu/margarinu u rerni. Recept sam pre mnogo godina pronasla na internetu pod ovim nazivom i nemam pojma zasto je poistovecen sa cuvenom americkom piletinom jer sem odlicnog ukusa nemaju apsolutno nista zajednicko. U svakom slucaju, jelo je odlicno tako da ga toplo preporucujem pod ovim ili nekim novim nazivom :)
 



Kentucky piletina

Potrebno:
10 pilecih bataka
150 gr maslaca ili margarina
300 gr rendanog sira (kackavalj ili neki drugi tvrdi sir)
1 puna kasika vegete, zacina C ili nekog slicnog zacina
3 pune kasike prezli


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Ocititi pilece batake ili im oguliti kozicu, meso nije potrebno soliti. 
Istopiti maslac u manjoj serpici.
U vecu ciniju izrendati sir, dodati vegetu (zacin C) i prezle pa rukama izmesati sastojke.



Spustiti parce po parce mesa u posudu sa istopljenim maslacem, okrenuti ga da se namasti sa svih strana pa premestiti u posudu sa sirom.





Uvaljati svaki batak, pojedinacno, u smesu od sira, prezli i zacina. Sir cete morati polepiti rukama jer ce, zbog maslaca, kliziti sa mesa.
Slagati piletinu u tepsiju koju nije potrebno podmazivati.



Kad je sve meso slozeno u tepsiju preliti ostatak istopljenog maslaca po mesu, a zatim preko pobacati ostatak smese od sira, prezli i zacina.




Staviti pripremljeno meso u zagrejanu rernu i peci oko 50-ak minuta ili dok lepo ne porumeni.

Verzija za stampu


* Umesto bataka mozete koristiti karabatake ili kombinujte ova dva dela piletine. Moze se upotrebiti i belo meso, ali batak, po meni, bude duplo socniji i lepsi.

* Ovo meso pravim veoma cesto i najcesce ne sledim recept. Kolicinu sira odredim odokativno dok kolicinu prezli, vegete i maslaca ne menjam kad su u pitanju manje kolicine mesa. Ako mi treba vise od jedne tepsije mesa onda, shodno tome, povecavam i ove sastojke.
U principu, nema s ovim jelom pogreske - istopite komad maslaca, izrendajte onoliko sira koliko pronadjete u frizideru, dodajte navedene kolicine prezli i vegete i na brzinu cete imati odlican rucak na stolu.



11 comments:

  1. :) Odlično, još samo da nije puno kcal!? Ponekada treba i zgriješiti, zar ne?

    ReplyDelete
  2. ovo je fenomenalno, ovaj sir naribani gore-divota

    ReplyDelete
  3. Wow, genijalan recept....već vidim svog dragog kako uživa u ovome!!!

    ReplyDelete
  4. Oduševilo me što se ne prži u ulju, to moram probat.

    ReplyDelete
  5. Nije prženo u ulju ali nije ni kalorijski naivno e pa sad se mora odlučiti...:-))) Ovaj način mi se sviđa kad se čovek odluči na bezibrazluk;-)))

    ReplyDelete
  6. Iako mrzim piletinu, ovi bataci izgledaju super i jako mi se sviđa što su pečeni u roli, a ne u hrpama ulja. Fino!

    ReplyDelete
  7. ovak piletina je divna, morat ću i ovo isprobati jako mi se dopada

    ReplyDelete
  8. Jako dobro i nešto za mene. Zažmiriti ću na kalorije i počastiti se ovako pripremljenom piletinom !

    ReplyDelete
  9. Hvala devojke :) Kod nas je ovo svaki cas na meniju, toliko je brzo i jednostavno da, kad ne znam sta cu, a ja to :)

    E sad, sto se kalorija tice znate kako ono kazu "sve dobre stvari u zivotu su nezakonite, nemoralne ili debljaju" ;)

    ReplyDelete