Ovi keksici su definitivno moj favorit - savrseni u svojoj jednostavnosti!
Ono sto ih odvaja od najobicnijih domacih keksica je velika kolicina gustina koja se prilikom pecenja izdvaja na povrsinu dajuci im ovu snezno belu boju i neverovatnu mekocu.
* solja je 240 ml (1 cup)
Ono sto ih odvaja od najobicnijih domacih keksica je velika kolicina gustina koja se prilikom pecenja izdvaja na povrsinu dajuci im ovu snezno belu boju i neverovatnu mekocu.
(recept preuzet odavde)
Potrebno:
230 gr maslaca
1,5 solja secera u prahu
2 jaja
1,5 solja brasna
1 prasak za pecivo
3-4 solje gustina
Potrebno:
230 gr maslaca
1,5 solja secera u prahu
2 jaja
1,5 solja brasna
1 prasak za pecivo
3-4 solje gustina
* solja je 240 ml (1 cup)
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 160 stepeni.
Izmiksati maslac i secer, dodati jaja i nastaviti miksanje dok se sve lepo ne poveze. Dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo i dve solje gustina. Miksati dok ne dobijete glatku smesu, a zatim, postepeno, dodati trecu solju gustina i nastaviti mesenje rukama. Ako se testo i nakon trece solje gustina lepi, dodavati jos malo po malo dok ne dobijete mekano, glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati malene loptice, velicine ping-pong loptica, i slagati na pleh oblozen papirom za pecenje. Peci oko 15 minuta u zagrejanoj rerni. Keksici moraju ostati bele boje pa ih cesce proveravajte nakon prvih deset minuta, od velicine zavisi koliko dugo vremena im treba da se ispeku.
Verzija za stampu
Ukljuciti rernu da se zagreje na 160 stepeni.
Izmiksati maslac i secer, dodati jaja i nastaviti miksanje dok se sve lepo ne poveze. Dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo i dve solje gustina. Miksati dok ne dobijete glatku smesu, a zatim, postepeno, dodati trecu solju gustina i nastaviti mesenje rukama. Ako se testo i nakon trece solje gustina lepi, dodavati jos malo po malo dok ne dobijete mekano, glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati malene loptice, velicine ping-pong loptica, i slagati na pleh oblozen papirom za pecenje. Peci oko 15 minuta u zagrejanoj rerni. Keksici moraju ostati bele boje pa ih cesce proveravajte nakon prvih deset minuta, od velicine zavisi koliko dugo vremena im treba da se ispeku.
Verzija za stampu
* Ove keksice mozete pripremati sa mikserom ili bez njega, sa sastojcima sobne temperature ili direktno iz frizidera i kako god da to uradite sigurno necete pogresiti. Menjace se spoljasnji izgled, ali ukus ce ostati nepromenjen. Keksici u ovom postu radjeni su rucno, sa sastojcima sobne temperature i imali su manje pukotina po sebi, dok su isti keksici, radjeni sa hladnim sastojcima i mikserom, imali nesto rusticniji izgled.
* Kolicina gustina u receptu mnogo varira, meni licno nikada nije trebalo vise od 3 solje ali najbolje je da sami pronadjete meru koja vama odgovara jer nisu sva brasna ista. Nakon sto dodate trecu solju gustina pokusajte oblikovati kuglicu, ako se ne lepi za prste nema potrebe za vise gustina. Ako se, ipak, jos uvek lepi nastavite dodavati, malo po malo, gustina dok ne dobijete smesu koja se lepo da valjati u rukama.
Vidjela sam negdje recept za te bijele keksiće, samo se ne sjećam da li je bio gustin u pitanju. Kakvog su okusa? Nekako sam naviknuta da u keksićima bude ili ruma ili korice agruma.
ReplyDeleteMeni su fantasticni, na nesto me podsecaju ali koliko god puta da sam ih pravila nisam uspela otkriti na sta ;)
ReplyDeleteI ne znam kako da ti docaram ukus, totalno su drugaciji od svih domacih keksica koje sam ja do sada radila.
Mozes ubaciti koricu limuna/narandze ako volis ili cak malo ruma, iako, po meni, stvarno im ne treba nista dodavati.
Pozdrav
Stvarno fantasticno, slike su ti prelijepe. Pozdrav
ReplyDeleteHvala! Pozdrav
DeleteFora su jako, mogla bi ih baš probati jednom prilikom...Pamtim!
ReplyDeleteKeksići su pravi sniježni zimski :)
ReplyDeleteBaš su lijepe ove kuglice! Odmah sam se zaželjela snijega i zimskih radosti, a nakon njih šalica toplog čaja uz par ovih grudica. :)
ReplyDeleteJao što su leeepi... :)
ReplyDeleteMihaela, tako divno i bijelo izgledaju!
ReplyDeleteJako su zanimljive kuglice, pogotovo sad kad su zapale prve pahulje snijega :)
ReplyDeleteMora da se tope u ustima! Bilježim.
ReplyDeleteKako su lijepi, baš kao prave grude snijega :) Jako zanimljiv recept, sa samo nekoliko osnovnih sastojaka. Odlično!
ReplyDeletePrekrasni su, prave snježne grudice ! Bilježim ih svakako i nadam se da ću ih ubrzo napraviti. Jako lijepo si ih prezentirala !
ReplyDeleteHvala devojke! Nekoliko jednostavnih sastojaka, da ne poverujes da mogu dati ovako dobar rezultat ;)
ReplyDelete3-4 su bardağı yoğunluğu bu nedir bilen yazabilirmi türkçesini
ReplyDelete* Kupası 240 ml (1 su bardağı) olduğunu ben türkiyeden yazıyorum bunları açıklarmısınız
If I understand your question, this is the answer:
Delete3-4 cups cornstarch... start with tree cups, add little more if that necessary. Dough must be soft and smooth but not sticky.
1 cup is 240 ml
I tried to translate this with google translator:
3-4 bardak mısır nişastası ... ağaç bardak ile başlar, biraz daha eklemek gerekirse. Hamur yumuşak ve pürüzsüz ancak yapışkan olmamalıdır.
1 fincan 240 ml'dir.
I hope that will help you :)
tşkr ederim cevabınız için Mihaela :)
Delete