Verzija sa kondenzovanim mlekom i Mascarpone sirom.
Rafaelo kuglice
(prema receptu odavde)
Potrebno:
200 ml kondenzovanog mleka
200 gr maslaca
250 gr kokosovog brasna
250 gr Mascarpone sira
4 kasike meda
i jos:
60-ak badema
100-150 gr kokosovog brasna za valjanje kuglica
Priprema:
Sipati kondenzovano mleko i maslac u manju serpicu i istopiti na laganoj vatri ili na pari, bitno je samo da smesa ne prokuva. Kad se maslac u potpunosti istopi skinuti s vatre, dodati 250 gr kokosovog brasna i sve lepo izmesati. Ostaviti da se dobro ohladi.
U medjuvremenu pripremiti badem. Spustiti bademe, na kratko, u kipucu vodu pa ih povaditi i skinuti opnu. Ostaviti da se malo prosuse a zatim ih proprziti u suvom tiganju (bez ulja) ili u rerni.
Kad se smesa od kondenzovanog mleka i kokosa stegla pripremiti sir. Izmiksati Mascarpone sa medom da dobijete penastu smesu pa umesati, malo po malo, smese od kokosa - kokosova masa ce biti veoma tvrda ali bas tako treba. Dakle, ubaciti malo po malo smese u sir i miksajuci povezati masu.
Oblikovati kuglice, u sredinu svake staviti po jedan badem, pa ih uvaljati u kokosovo brasno. Dobijene kuglice ostavite na hladnom sat, dva vremena a zatim redjajte u papirne kosarice i posluzite.
Verzija za stampu
* Meni je od ove mere izaslo oko 60-ak kuglica srednje velicine. Ako vise volite sitnije kuglice pripremite veci broj badema.
* U originalnom receptu u smesu mleka i maslaca dodaje se 200 gr kokosa i 200 gr Mascarpone sira, ja sam ih za nijansu povecala kako bi potrosila ceo paket sira.
Rafaelo kuglice
(prema receptu odavde)
Potrebno:
200 ml kondenzovanog mleka
200 gr maslaca
250 gr kokosovog brasna
250 gr Mascarpone sira
4 kasike meda
i jos:
60-ak badema
100-150 gr kokosovog brasna za valjanje kuglica
Priprema:
Sipati kondenzovano mleko i maslac u manju serpicu i istopiti na laganoj vatri ili na pari, bitno je samo da smesa ne prokuva. Kad se maslac u potpunosti istopi skinuti s vatre, dodati 250 gr kokosovog brasna i sve lepo izmesati. Ostaviti da se dobro ohladi.
U medjuvremenu pripremiti badem. Spustiti bademe, na kratko, u kipucu vodu pa ih povaditi i skinuti opnu. Ostaviti da se malo prosuse a zatim ih proprziti u suvom tiganju (bez ulja) ili u rerni.
Kad se smesa od kondenzovanog mleka i kokosa stegla pripremiti sir. Izmiksati Mascarpone sa medom da dobijete penastu smesu pa umesati, malo po malo, smese od kokosa - kokosova masa ce biti veoma tvrda ali bas tako treba. Dakle, ubaciti malo po malo smese u sir i miksajuci povezati masu.
Oblikovati kuglice, u sredinu svake staviti po jedan badem, pa ih uvaljati u kokosovo brasno. Dobijene kuglice ostavite na hladnom sat, dva vremena a zatim redjajte u papirne kosarice i posluzite.
Verzija za stampu
* U originalnom receptu u smesu mleka i maslaca dodaje se 200 gr kokosa i 200 gr Mascarpone sira, ja sam ih za nijansu povecala kako bi potrosila ceo paket sira.
Prekrasne su, nisam nikada radila ovako sa kondenziranim i mascarponeom. Sigurna sam da im kondenzirano mlijeko daje posebno dobar okus. Radila sam s običnim mlijekom i gustinom, i sa mlijekom u prahu i ove s mlijekom u prahu su mi finije. Mislim da bi me i ove oduševile
ReplyDeleteHvala Tamara!
DeleteOve kuglice sam otkrila pre par meseci i od tada samo njih pravim. Ranije sam i ja najcesce radila te sa mlekom u prahu, ali ove su ih nadmasile. Ukusom, zbog kondenzovanog mleka, podsecaju na te s mlekom u prahu, ali su, zbog sira, mnogo mekse i lepse se tope. A imaju i gomilu kokosa ;) Probaj, neces se pokajati :)
Maskarpone u rafaelo kuglicama, pa to ne može da ne valja! Mnogo mi se sviđa ova slatka varijanta bloga!
ReplyDeleteHvala Shacky! Bice tu i slanisa samo da se malo zalaufam ;)
DeleteA Mascarpone... zbog njega sam najvise i isprobala ove kuglice ;)
Uuuu, pa ti si se ponovila! Baš lijepo... a tako nekako se i osjećam ovdje! :)
ReplyDeleteHej Lilly, dobrodosla :)
DeleteMislim da su ovo rafaelo kuglice po mojoj mjeri. Fotke su prekrasne!
ReplyDeleteHvala ti! Probaj jednom, jako je jednostavno i brzo, a meni se, kao sto rekoh, ova verzija (od svih do sada ponudjenih) najvise dopala.
DeleteOvo mi zvuci mnogo interesantnije od onog klasicnog recepta sa mlekom u prahu. Verujem i da je ukusnije.
ReplyDeleteJel' koristis zasladjeno kondenzovano mleko?
Da, da, zasladjeno mleko je u pitanju.
DeleteVrlo lep recept, verujem da je recept potpuno "mlečan". Inače, tvoje fotografije su daaaaaaleko lepše nego originalne :-)
ReplyDeleteHvaaaala :)
DeletePrelepe fotografije! Odusevljena sam!!!
ReplyDeleteProbala sam nekoliko recepata za Rafaelo, ali nisam ovakve... Volela bih probati...
Hvala Miki :)
DeleteProbaj, mozda vam se dopadne :)
kakve fotke, ali prave zimske čarobne! Čarobne! Kondenzovano mleko, maskarpone sigurno da je sto puta bolja verzija od kupovnih. Kako divno slikaš ove minijature!
ReplyDeleteHvala Jelena! Danas su na redu tvoje slane minijature ;)
DeleteMascarpone i kondenzirano mlijeko!? Wow, koja kombinacija! Genijalno...Fotke očaravajuće :)
ReplyDeleteHvala Monika :)
DeleteMora da su prefine. Odlična kombinacija mascarpone i kondenzirano mlijeko.
ReplyDeletePetra, vec sam gore pomenula, ukusom podsecaju na one sa mlekom u prahu ali mi se, kod ovih, vise svidja tekstura. Probaj pa ces videti razliku :)
DeleteInteresantna kombinacija, probacu :) Posto mi je jos od ranije ostalo dosta materijala, koji sam kupila ciljno za pravljenje rafaela. Inace, sam ga radila sa obicnim mlekom, jer sam procitala toliko hvala o rafaelu sa obicnim mlekom, a ne u prahu, i resim se ja, potrosim materijala boga oca, napravim dva ovala kuglica i probam, a ukus nikakav. Totalno voden, tako da sam ostala pri varijanti mleka u prahu kako mi se zaista i dopadaju, a i lepse su mi domace od onih kupovnih, nekako se kupovne raspadaju, tako da cu definitivno uzeti u razmatranje tvoj recept. Izgleda lepo na slikama. :)
ReplyDeleteOve su jako slicne onima sa mlekom u prahu pa verujem da ce ti se dopasti. Btw. ja nikada nisam cula za verziju sa obicnim mlekom, jel se kuva neki gustin ili puding da se smesa malo zgusne ili nesto trece? Bas me zanima taj recept.
Delete