Testo sa lesnicima punjeno zeleom od visnje i preliveno sa dve vrste cokolade, a u srcu svake korpice mekana visnja.
Korpice sa visnjama
(vodjena ovim receptom)
Potrebno za testo:
100 gr maslaca, sobne temperature
50 gr secera
1 jaje
50 gr mlevenih lesnika
200 gr brasna
Potrebno za fil:
500 ml soka od visanja (od kompota)
1 puding u prahu (vanila, slatka pavlaka, malina, jagoda...)
I jos potrebno:
30-35 visanja iz kompota, mozda malo manje ili vise - sve zavisi koliki su vam kalupici
100 gr cokolade za kuvanje
3 kasike ulja
50 gr bele cokolade
1 kasika secera u prahu
50 gr maslaca
oko 50 gr seckanih lesnika
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Izraditi maslac sa secerom, dodati jaje, mlevene lesnike i, na kraju, brasno. Umesiti mekano testo.
Metalne ili silikonske kalupice namazati maslacem pa u svaki utisnuti kuglicu testa. Rastanjiti testo po dnu i ivicama kalupa i napunjene kalupice redjati u veci pleh. Peci keksice oko 15-ak minuta u zagrejanoj rerni. Izvaditi pleh, ostaviti korpice da se malo prohlade pa ih povaditi iz kalupica i ostaviti sa strane da se u potpunosti ohlade.
Istopiti 50 gr cokolade sa 1,5 kasikom ulja, ostaviti da se malo prohladi. Pripremiti iseckane lesnike, a zatim vrhove svake korpice umociti u istopljenu cokoladu a onda u seckani lesnik. Ostaviti sa strane da se cokolada stegne. Zatim, u svaku korpicu staviti po jednu iscedjenu visnju iz kompota.
Za fil, razmutiti puding sa malo soka od visanja (ako nemate dovoljno soka u teglici dodajte vode da dobijete pola litre tecnosti). Mozete, po zelji, dodati i malo secera, a ako sok razredjujete sa vodom onda obavezno ubacite i malo secera. Ja sam imala dovoljno soka i nisam dodavala secer.
Ostatak tecnosti staviti na vatru da prokuva pa skuvati puding kako to obicno radite. Vruc fil manjom kasicicom rasporediti u kosarice. Ostaviti da se ohladi.
Za glazuru, istopiti 50 gr cokolade sa 1,5 kasikom ulja. Stavljati po malo cokolade na hladan zele i kasicicom razmazati cokoladu da dospe na sve strane. Ostaviti da se stegne.
Za ukrasavanje kosarica, izraditi maslac sa secerom u prahu, dodati otopljenu cokoladu i dobro izmesati. Staviti smesu u spric ili kesu za ukrasavanje kolaca pa na sredini svake korpice naspricati ruzicu. Ako vam smesa od bele cokolade i maslaca bude previse mekana ostavite je kratko u frizideru pa kad se za nijansu stegne radite ruzice.
Kolacice je najbolje cuvati na nekom hladnijem mestu, ne u frizideru vec u nekoj prostoriji koju ne grejete.
Verzija za stampu
* Koristila sam korpice velicine modlica za sape i silikonski kalup za mini mafinse i dobila sam tacno 20 korpica i 12 mufinsa. U zavisnosti od kalupica koje koristite varirace vam broj kolacica pa ce vam, samim tim, varirati i kolicina potrebnog fila zato je najbolje da fil sipate manjom kasicicom kako bi, na kraju, u svakoj kosarici bila jednaka kolicina zelea.
* Ukrasavanje vrhova korpica mozete preskociti ili ih ostaviti samo umocene u cokoladu. Ako se odlucite za umakanje u cokoladu i lesnik, sipajte po malo lesnika u posudu jer ce cokolada navlaziti lesnik i bice vam teze da ga takvog prilepite na ivice kolacica.
Korpice sa visnjama
(vodjena ovim receptom)
Potrebno za testo:
100 gr maslaca, sobne temperature
50 gr secera
1 jaje
50 gr mlevenih lesnika
200 gr brasna
Potrebno za fil:
500 ml soka od visanja (od kompota)
1 puding u prahu (vanila, slatka pavlaka, malina, jagoda...)
I jos potrebno:
30-35 visanja iz kompota, mozda malo manje ili vise - sve zavisi koliki su vam kalupici
100 gr cokolade za kuvanje
3 kasike ulja
50 gr bele cokolade
1 kasika secera u prahu
50 gr maslaca
oko 50 gr seckanih lesnika
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Izraditi maslac sa secerom, dodati jaje, mlevene lesnike i, na kraju, brasno. Umesiti mekano testo.
Metalne ili silikonske kalupice namazati maslacem pa u svaki utisnuti kuglicu testa. Rastanjiti testo po dnu i ivicama kalupa i napunjene kalupice redjati u veci pleh. Peci keksice oko 15-ak minuta u zagrejanoj rerni. Izvaditi pleh, ostaviti korpice da se malo prohlade pa ih povaditi iz kalupica i ostaviti sa strane da se u potpunosti ohlade.
Istopiti 50 gr cokolade sa 1,5 kasikom ulja, ostaviti da se malo prohladi. Pripremiti iseckane lesnike, a zatim vrhove svake korpice umociti u istopljenu cokoladu a onda u seckani lesnik. Ostaviti sa strane da se cokolada stegne. Zatim, u svaku korpicu staviti po jednu iscedjenu visnju iz kompota.
Za fil, razmutiti puding sa malo soka od visanja (ako nemate dovoljno soka u teglici dodajte vode da dobijete pola litre tecnosti). Mozete, po zelji, dodati i malo secera, a ako sok razredjujete sa vodom onda obavezno ubacite i malo secera. Ja sam imala dovoljno soka i nisam dodavala secer.
Ostatak tecnosti staviti na vatru da prokuva pa skuvati puding kako to obicno radite. Vruc fil manjom kasicicom rasporediti u kosarice. Ostaviti da se ohladi.
Za glazuru, istopiti 50 gr cokolade sa 1,5 kasikom ulja. Stavljati po malo cokolade na hladan zele i kasicicom razmazati cokoladu da dospe na sve strane. Ostaviti da se stegne.
Za ukrasavanje kosarica, izraditi maslac sa secerom u prahu, dodati otopljenu cokoladu i dobro izmesati. Staviti smesu u spric ili kesu za ukrasavanje kolaca pa na sredini svake korpice naspricati ruzicu. Ako vam smesa od bele cokolade i maslaca bude previse mekana ostavite je kratko u frizideru pa kad se za nijansu stegne radite ruzice.
Kolacice je najbolje cuvati na nekom hladnijem mestu, ne u frizideru vec u nekoj prostoriji koju ne grejete.
Verzija za stampu
* Koristila sam korpice velicine modlica za sape i silikonski kalup za mini mafinse i dobila sam tacno 20 korpica i 12 mufinsa. U zavisnosti od kalupica koje koristite varirace vam broj kolacica pa ce vam, samim tim, varirati i kolicina potrebnog fila zato je najbolje da fil sipate manjom kasicicom kako bi, na kraju, u svakoj kosarici bila jednaka kolicina zelea.
* Ukrasavanje vrhova korpica mozete preskociti ili ih ostaviti samo umocene u cokoladu. Ako se odlucite za umakanje u cokoladu i lesnik, sipajte po malo lesnika u posudu jer ce cokolada navlaziti lesnik i bice vam teze da ga takvog prilepite na ivice kolacica.
Prelepe!!!Mihaela,lepe su i na oko,a u ukus ne sumnjam.Moracu da ih probam:))
ReplyDeleteMmm divnooo izgledaju :D
ReplyDeleteKoja prekrasna ulaznica! Ovo je tako delikatno i slatko. Već i sam opis zvuči neodoljivo, tako i izgledaju. Hvala ti na sudjelovanju!
ReplyDeletePrelepe! Svaka čast.
ReplyDeletePrekrasna dekoracija! Toliko mi se sviđa ovaj čokoladni obrub posut lješnjacima da bih čak prešla preko toga da ne volim višnje i zagrizla u košaricu.
ReplyDeleteMihaela ovo je čista dekadencija i idealno za one koji slave Dan zaljubljenih!
ReplyDeleteOvo je fenomenalno.
ReplyDeleteSto je ovo nesto finoooo!:))))
ReplyDeleteAlal vjera! Prelijepo!
ReplyDeletePrekrasne su. Posebno mi je sviđa ovaj čokoladni rub.
ReplyDeleteprekrasne su košarice!!
ReplyDeletei meni se dopadaju ove korpice, baš su preslatke
ReplyDeleteKošarice izgledaju predivno
ReplyDeleteHvala :)
ReplyDeleteWfd, ni ja nisam ljubitelj visanja, cak volim sladje kolace, ali ovim korpicama nisam pronasla ni jednu zamerku. Najlepse su mi bile onako hladne, direktno sa terase :)