Tuesday, January 24, 2012

Korpice sa visnjama

Testo sa lesnicima punjeno zeleom od visnje i preliveno sa dve vrste cokolade, a u srcu svake korpice mekana visnja.



Korpice sa visnjama
(vodjena ovim receptom)

Potrebno za testo:
100 gr maslaca, sobne temperature
50 gr secera
1 jaje
50 gr mlevenih lesnika
200 gr brasna

Potrebno za fil:
500 ml soka od visanja (od kompota)
1 puding u prahu (vanila, slatka pavlaka, malina, jagoda...)

I jos potrebno:
30-35 visanja iz kompota, mozda malo manje ili vise - sve zavisi koliki su vam kalupici
100 gr cokolade za kuvanje
3 kasike ulja
50 gr bele cokolade
1 kasika secera u prahu
50 gr maslaca
oko 50 gr seckanih lesnika


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Izraditi maslac sa secerom, dodati jaje, mlevene lesnike i, na kraju, brasno. Umesiti mekano testo.
Metalne ili silikonske kalupice namazati maslacem pa u svaki utisnuti kuglicu testa. Rastanjiti testo po dnu i ivicama kalupa i napunjene kalupice redjati u veci pleh. Peci keksice oko 15-ak minuta u zagrejanoj rerni. Izvaditi pleh, ostaviti korpice da se malo prohlade pa ih povaditi iz kalupica i ostaviti sa strane da se u potpunosti ohlade.

Istopiti 50 gr cokolade sa 1,5 kasikom ulja, ostaviti da se malo prohladi. Pripremiti iseckane lesnike, a zatim vrhove svake korpice umociti u istopljenu cokoladu a onda u seckani lesnik. Ostaviti sa strane da se cokolada stegne. Zatim, u svaku korpicu staviti po jednu iscedjenu visnju iz kompota.

Za fil, razmutiti puding sa malo soka od visanja (ako nemate dovoljno soka u teglici dodajte vode da dobijete pola litre tecnosti). Mozete, po zelji, dodati i malo secera, a ako sok razredjujete sa vodom onda obavezno ubacite i malo secera. Ja sam imala dovoljno soka i nisam dodavala secer.
Ostatak tecnosti staviti na vatru da prokuva pa skuvati puding kako to obicno radite. Vruc fil manjom kasicicom rasporediti u kosarice. Ostaviti da se ohladi.

Za glazuru, istopiti 50 gr cokolade sa 1,5 kasikom ulja. Stavljati po malo cokolade na hladan zele i kasicicom razmazati cokoladu da dospe na sve strane. Ostaviti da se stegne.

Za ukrasavanje kosarica, izraditi maslac sa secerom u prahu, dodati otopljenu cokoladu i dobro izmesati. Staviti smesu u spric ili kesu za ukrasavanje kolaca pa na sredini svake korpice naspricati ruzicu. Ako vam smesa od bele cokolade i maslaca bude previse mekana ostavite je kratko u frizideru pa kad se za nijansu stegne radite ruzice.

Kolacice je najbolje cuvati na nekom hladnijem mestu, ne u frizideru vec u nekoj prostoriji koju ne grejete.

Verzija za stampu


* Koristila sam korpice velicine modlica za sape i silikonski kalup za mini mafinse i dobila sam tacno 20 korpica i 12 mufinsa. U zavisnosti od kalupica koje koristite varirace vam broj kolacica pa ce vam, samim tim, varirati i kolicina potrebnog fila zato je najbolje da fil sipate manjom kasicicom kako bi, na kraju, u svakoj kosarici bila jednaka kolicina zelea.

* Ukrasavanje vrhova korpica mozete preskociti ili ih ostaviti samo umocene u cokoladu. Ako se odlucite za umakanje u cokoladu i lesnik, sipajte po malo lesnika u posudu jer ce cokolada navlaziti lesnik i bice vam teze da ga takvog prilepite na ivice kolacica.


Ove korpice saljem Tamari, domacici igre "Ajme, koliko nas je".


14 comments:

  1. Prelepe!!!Mihaela,lepe su i na oko,a u ukus ne sumnjam.Moracu da ih probam:))

    ReplyDelete
  2. Koja prekrasna ulaznica! Ovo je tako delikatno i slatko. Već i sam opis zvuči neodoljivo, tako i izgledaju. Hvala ti na sudjelovanju!

    ReplyDelete
  3. Prekrasna dekoracija! Toliko mi se sviđa ovaj čokoladni obrub posut lješnjacima da bih čak prešla preko toga da ne volim višnje i zagrizla u košaricu.

    ReplyDelete
  4. Mihaela ovo je čista dekadencija i idealno za one koji slave Dan zaljubljenih!

    ReplyDelete
  5. Prekrasne su. Posebno mi je sviđa ovaj čokoladni rub.

    ReplyDelete
  6. i meni se dopadaju ove korpice, baš su preslatke

    ReplyDelete
  7. Hvala :)
    Wfd, ni ja nisam ljubitelj visanja, cak volim sladje kolace, ali ovim korpicama nisam pronasla ni jednu zamerku. Najlepse su mi bile onako hladne, direktno sa terase :)

    ReplyDelete