Monday, January 30, 2012

Krater kolac

Braon biskvit prosaran pudingom od vanile sa prelivom od kisele pavlake


Krater kolac
(recept preuzet odavde)

Potrebno:
5 jaja
250 gr secera
1 vanili secer
1 dl ulja
1 dl mleka
250 gr brasna
1 prasak za pecivo
2 kasike kakaa

8 dl mleka
4 vanili secera
2 pudinga od vanile
po zelji secer

Preliv:
4 dl kisele pavlake
6 kasika secera u prahu


Priprema:
Razmutiti puding i vanili secer u malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati puding kako to obicno radite. Po zelji dodati secer, ja nisam dodavala.
Ostaviti puding da se malo prohladi, povrsinu prekriti prozirnom folijom pa ostaviti da se ohladi do kraja.                                                                                   



Prozirna folija ce spreciti da se na povrsini pudinga uhvati korica zato trebate prekriti samu povrsinu pudinga a ne serpicu.




Kad se puding ohladi pripremiti biskvit - umutiti cvrst sneg od belanaca. U drugoj ciniji izmiksati zumanca sa secerom i vanili secerom. Dodati redom sve ostale sastojke pa izmiksati da dobijete glatku smesu. Varjacom umesati sneg od belanaca, mesati da se sve lepo poveze.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Sipati smesu u pleh (velicina priblizno 35x25) oblozen papirom za pecenje ili prethodno podmazan maslacem/uljem i posut brasnom.
Uzimati ohladjeni puding kasikom i redjati u pleh po biskvitnoj smesi.



Puding se ne mora slagati nekim redom, kako god da ga razbacate napravice "kratere".





Staviti kolac u zagrejanu rernu i peci 35-40 minuta ili dok cacakalica zabodena u tamni deo ne izlazi suva.

U medjuvremenu pripremiti preliv - lagano izmesati kiselu pavlaku sa secerom u prahu i ostaviti sa strane. Peceni kolac izvaditi iz rerne, premazati prelivom i vratiti u rernu na jos desetak minuta da se sloj kisele pavlake zapece.
Ostaviti kolac da se ohladii pa iseci i sluziti.

Verzija za stampu



20 comments:

  1. Ovo je baš interesantno i sigurno su ga klinci sa uživanjem smazali. Svašta žene smisle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, i mene uvek fascinira cega se sve ljudi dosete ;)

      Delete
  2. Super izgleda! Baš ću da isprobam, deluje mi onako da je baš efektno ukusom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Interesantan je! Meni licno je malo tezi biskvit ali kad bi bio vazdusastiji nisam sigurna da bi mogao podneti ove kratere u sebi, verovatno bi se sve spojilo. A za razliku od mene moji momci se dave u ovom kolacu tako da je mozda ipak problem u meni ;)

      Delete
  3. Ovo mi se jako sviđa. prvi moment mislila sam da je to mramorni kolač, a onda vidim nešto drugo. I baš me obradovalo, jer mi uvijek moji prigovore da je mramorni malo suh, evo riješenja. A i vizuelno mi je jako primamljiv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ovo ću sigurno isprobati :D ovako rano mi praviš zazzubice ...

      Delete
  4. Odličan kolačić! Baš mi se sviđa! Mislim da ću ga odmah danas samutiti! :))))

    ReplyDelete
  5. Veoma lep i interesantan kolač, beležim recept...

    ReplyDelete
  6. Fora recept. Bilježim za isprobati.

    ReplyDelete
  7. Bas super izgleda, tako saren... :) I ja sam primetila recept, moracu ga probati... :)

    ReplyDelete
  8. Vrlo zanimljivo. Suprug je veliki ljubitelj pudinga pa me baš zanima kako će se njemu svidjeti ovaj kolač.

    ReplyDelete
  9. Draga Mihaela, ovo zaistaq nisam nikad probala, a izgleda tako divno, šareno, mekano, toplo... Jako mi se sviđa!

    ReplyDelete
  10. Jako interesantan kolač ! Izgleda dekorativno a vjerujem da je i jako ukusan. Zanimljiva mi je kisela pavlaka za preljev.

    ReplyDelete
  11. Interesantan recept. Verujem da će se mojima jako svideti, te shodno tome, beležim recept za što skorije isprobavanje. :)

    ReplyDelete
  12. Recept mi se baš dopada, i kolač izgleda jako primamljivo! Zabilježeno i biće sigurno uskoro isprobano :)

    ReplyDelete
  13. Hvala svima!
    Cekam vase utiske :)

    ReplyDelete
  14. Svaki put kad neki kolač nosim nekamo u goste - uvijek iznova zažalim jer svi imaju neki prigovor. Zato i izbjegavam nekamo nositi kolače pripremljene doma, nego ih radije kupim, Naravno da i kupovnim kolačima nađu prigovor, ali onda ja kažem da sam takav kupila, nisam mogla znati kakav je.
    Kad sam napravila ovaj kolač i kad sam ga narezala ja sma zaista bila oduševlejna i njegovim izgledom i okusom.
    Činjenica je da na mojem kolaču u gornjoj trećini uopće nije bilo pudinga, u sredini ga je bilo malo, a najviše ga je bilo na dnu. No, ja to nisma shvatila kao problem, kad sam ga narezala meni se baš sviđalo kako izgleda.
    Ali, kad sam ga donijela na ručak kod rodbine pobrala sam hrpu kritika na račun izgleda kolača: rečeno mi je da je puding previše potonuo na dno. Kako se god koja rođakinja pojavljivala svaka je iznova komentirala kako mi je puding jako potonuo. Došlo mi je da uzmem svoju tacnu s kolačiam i saspem ih zahod prije nego li se pojave baš sve rođakinje koje trebaju doći na ručak i iskritiziraju kolač.
    Sve su mi "dobronamjerno" savjetovale da kod takvih kolača prvo moram zapeći jedan dio biskvita pa onda staviti nadjev i ostatak biskvitne smjese. Ja sam na to rekla da tako ne piše ni u receptu na Coolinariki ni na ovom blogu: na to su se sve rođakinej jednoglasno složile da onda taj recept ne valja, tj. da to ne piše dobro u receptu i da bi to trebalo ispraviti.
    Smatrate li Vi da je recept dobar ovakav kakav je naveden ovdje ili stvarno treba zapeći prvo jedan dio biskvitne smjese pa onda dodati nadjev i ostatak smjese za biskvit? Radite li i Vi tako, u etapama? Ako da, zašto to ne piše u receptu?

    ReplyDelete
  15. Draga Anonimna, zao mi je sto je kolac neslavno prosao kod vasih drugarica ali, po vasim recima, njih je poprilicno tesko zadovoljiti te stoga ne treba da budete razocarani. Kazete da se vama kolac svideo a to je najvaznije :) Ukusi su razliciti i o njima se ne raspravlja a ako vase rodjake svakom vasem desertu nadju neku zamerku onda problem definitvno nije u vama i u slatkisima koje pripremate ;)

    Niste pogresili u pripremi, kolac se priprema bas tako kako stoji u receptu. Kuvani, ohladjen, puding se kasikom ubacuje u nepecenu smesu biskvita a zatim se sve zajedno pece. Na mestima gde je puding prave se "krateri" (testo raste a puding ostaje za nijansu nizi) pa, verujem, odatle i sam naziv kolaca. Znaci, kod ovog kolaca nije potrebno zapeci donji deo biskvita jer je poenta price upravo u tim razbacanim komadicima pudinga :)
    Kazete da vam je puding pao na dno, verovatno ste pravili male gomilice pa ih je biskvit u potpunosti prekrio. Sledeci put samo uzmite vecu kasiku i pravite vece gomilice i postici cete zeljeni vizuelni efekat. Drzim vam palceve :)

    Veliki pozdrav

    ReplyDelete
  16. 8 Six Large Number Six Plurality Abs TipsFirst of all, you is your article will be intent in, my awful deferred payment.
    Jam packed bed, as it will only help to break up thick
    sopor shapes. When appearing for a corking to focus on lower abs.

    Aim for at least 6 six pack abs glasses the exercising lone rather.


    My page - Related Site

    ReplyDelete