Wednesday, February 19, 2014

Jabuka pecivo

Ovo je jedan od recepata sa starog bloga koje sam odlucila da prenesem ovamo... dizano testo punjeno jabukama a potom i, uz sasvim malo truda, oblikovano u jabuku.
























Jabuke pecivo

Sastojci za 10 komada:
200 gr brasna
2 gr (1/3 kasicice) suvog kvasca
1/3 kasicice soli
20 gr maslaca
130 ml mleka

Fil:
1/2 jabuke
secer po ukusu
2/3 kasike limunovog soka
cimet po ukusu

i jos:
mleko
nekoliko slanih stapica
10 -20 komada pecenih semenki bundeve























Priprema:
Oprati jabuku sa korom, preseci, ocistiti od semenki i polovinu iseci na tanke kriske. Staviti kriske jabuke u manju posudu, prekriti posudu plasticnom folijom, izbusiti rupicu na foliji a zatim staviti u mikrotalasnu na 2 minuta. Izvaditi, dodati secer po ukusu i limunov sok, vratiti foliju preko i grejati u mikrotalasnoj jos 30 sekundi. Izvaditi, ostaviti da se prohlade 5 minuta pa umesati cimet po ukusu.
* Jabuke mozete izdinstati i na ringli da omeksaju.
 
Za testo izmesati brasno i so. Dodati suvi kvasac, iseckan maslac i na kraju toplo mleko. Umesiti mekano testo te ga prebaciti na radnu povrsinu posutu brasnom i oblikovati glatku kuglu. Staviti testo u ciniju podmazanu uljem, prekriti cistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruci.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Pripremiti 10 kalupica za kosarice, podmazati ih uljem ili maslacem i poredjati u pleh.

Prebaciti nadoslo testo na radnu povrsinu, premesiti i podeliti na 10 jednakih delova.
Istanjiti rukom svaki deo testa u krug, staviti po malo fila od jabuke u sredinu i skupiti krajeve oko fila te ih pricvrstiti tako da dobijete oblik loptice. Poredjati loptice u pripremljene kalupice spojenim delom prema dnu. Ostaviti ih da se "odmore" 30 minuta.















Premazati nadoslo testo mlekom, u sredinu svake loptice zabosti komadic slanog stapica a oko stapica zalepiti 1-2 semenke.

Peci, u zagrejanoj rerni, 10-15 minuta ili dok lepo ne porumene.























* Ovo je samo jos jedna ideja za oblikovanje dizanog testa, recept za testo i predlog za punjenje mozete prilagodjavati svom ukusu.
Po originalnom receptu jabuke se premazuju mlekom, tako su radjene ove na slici, ako zelite da jace porumene premazite ih zumancetom izmesanim sa malo mleka. 

* Recept saljem Mireli, domacici igre "Ajme, koliko nas je", na temu kvasac.


27 comments:

  1. Videla sam varijantu bez jabuka, ali ovako sa filom su sigurno još bolje. Jako mi se svidja kako si ih napravila, prelepe su!

    ReplyDelete
  2. Volim taj tvoj receptic, ne samo sto je pecivo preukusno, nego je i vrlo dekorativno, drago mi je da si ga postavila i ovde.:))

    ReplyDelete
  3. It is really a great and helpful piece of information. 슬롯머신

    ReplyDelete
  4. Thank you, to come here and visit more often.

    ReplyDelete
  5. Well I truly enjoyed reading it. Thank you

    ReplyDelete
  6. This blog is what im exactly looking for. Great! and Thanks to you.

    ReplyDelete
  7. Appreciating the commitment you put into your site and in depth information you offer

    ReplyDelete
  8. Great Post for Beginner to understand.

    ReplyDelete
  9. I like learning new stuff. So, thankyou for this information of yours.

    ReplyDelete
  10. Magnificent, fantastic blog layout! Your website is such an excellent work.

    ReplyDelete
  11. Thanks for writing this article. I enjoy the topic too.

    ReplyDelete
  12. Some really excellent info, I look forward to the continuation.

    ReplyDelete
  13. There is no doubt that your post was a big help to me. I really enjoyed reading it.

    ReplyDelete
  14. Thank you for providing me with these article examples.

    ReplyDelete
  15. You’ve been really helpful to me. Thank you!

    ReplyDelete
  16. Thank you for being of assistance to me. I really loved this article.

    ReplyDelete
  17. The articles you write help me a lot and I like the topic

    ReplyDelete
  18. You should write more articles like this, you really helped me and I love the subject.

    ReplyDelete
  19. Great post Thank you. I look forward to the continuation.

    ReplyDelete