Tuesday, November 26, 2013

Zu-zu sa kackavaljem

Mozda zu-zu nije bas pravi naziv za ovo pecivo ali tako vec godinama stoji u mojoj svesci pa vam ga tako i prenosim... Rec je o malenim kockicama sa sirom koje se listaju ali ukusom i nacinom pripreme nemaju nikakve veze sa zu-zu pogacicama kakve nabavljamo po pekarama. Dakle, samo jos jedna grickalica u nizu...

Zu-zu sa kackavaljem

Sastojci:
150 ml mleka
1 kesica suvog kvasca
1 kasicica secera
350 g brasna
1,5-2 kasicice soli
250 g kackavalja
1 jaje
100 g maslaca


Priprema:
Sipati kvasac u manju ciniju, dodati secer i sve preliti toplim mlekom. Promesati i ostavita sa strane da se kvasac  aktivira.

U plasticnoj posudi izmesati 300 g brasna i so, dodati krupno rendan kackavalj, jaje a zatim narendati i hladan maslac. Sipati aktiviran kvasac i umesiti mekano testo. Radnu povrsinu posuti sa 50 g brasna te umesiti glatko testo, po potrebi dodati jos malo brasna. Umeseno testo staviti u najlon kesu, zatvoriti i ostaviti u frizderu preko noci.

Sutradan prebaciti testo na brasnom posutu radnu povrsinu, ostaviti ga 10-15 minuta na sobnoj temperaturi da se malo opusti a zatim oklagijom razvaljati pravougaonik 0,5 cm debljine.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Dva velika pleha obloziti papirom za pecenje.

Premazati razvijeno testo umucenim jajetom i iseci na manje kockice. Sloziti kockice u pripemljene plehove i peci, u zagrejanoj rerni, 10-15 minuta. Peciva treba tek blago da porumene i da se na povrsini pojave tackice sira.



* Recept se nalazi i u online casopisu "Mezze" 

 

2 comments: