Wednesday, November 27, 2013

Torta sa kestenom i cokoladom

Dragi prijatelji, danas je tacno dve godine kako se druzimo na ovoj adresi. U to ime, tortica!

Torta sa kestenom i cokoladom

Sastojci za korice:
200 g maslaca
100 g secera
6 jaja
500 g kesten pirea
4 kasike brasna
2 kasicice praska za pecivo

Fil:
6 jaja
300 g secera
150 g cokolade
250 g maslaca
2 kasicice arome ruma ili po ukusu

Glazura:
150 g cokolade
4,5 kasike ulja


Priprema:
Prvo pripremiti fil, izmiksati penasto jaja sa secerom. Staviti serpicu sa vodom na ringlu da voda prokuva. Na serpicu sa vrelom vodom spustiti posudu sa izmiksanim jajaima i kuvati smesu na pari dok se ne zgusne a secer ne istopi u potpunosti. Skinuti sa vatre, dodati izlomljenu cokoladu i mesati dok se ne istopi. Ostaviti fil da se rashladi a zatim ga prebaciti u frizider da se dobro ohladi.
U hladan krem dodavati kockicu po kockicu maslaca i na kraju rum, miksati dok smesa ne postane kremasta i sjedinjena.

Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Okrugli kalup, promera 26-28 cm, obloziti papirom za pecenje.

Za kore, izmiksati maslac sa secerom. Dodati jedno po jedno jaje, zatim kesten, brasno i prasak za pecivo. Podeliti smesu na 10 jednakih delova. Sipati prvi deo smese u pripremljen kalup, rasporediti kasikom po dnu kalupa i peci, u zagrejanoj rerni, 8-10 minuta ili dok ivice blago ne porumene. Zatim, na isti nacin, ispeci jos devet korica. Ostaviti ih da se ohlade. 

Staviti koricu na tacnu, premazati kremom i nastaviti redjanje naizmence kora i fila dok se sav materijal ne utrosi. Tortu premazati kremom odozgo i sa strane, ostaviti u frizideru da se stegne i rashladi a zatim preliti glazurom od cokolade.

Na laganoj vatri istopiti cokoladu sa uljem, paziti da smesa ne prokuva. Preliti rashladjenu tortu.
Drzati u frizideru do sluzenja.



* Torta na slici radjena je od pola mere, pecena u kalupu od 20 cm i, zbog toga, ima samo 8 korica.

* Recept je odavde, malo izmenjen.

* I ovaj recept ide Naletu, domacici igre "Ajme, koliko nas je".


21 comments:

  1. Mihaela, ti si pravi ljubitelj kestena... :) Torta izgleda stvarno predobro. Kao neka kesten-čoko dobošica. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedva sam cekala ovu namirnicu. Pripremila sam ja jos recepata za probu ali mislim da sam zatrpala Naleta pa cu ostatak ostaviti za neki drugi put ;) A torta ima fil kao Dobos torta, kremast i cokoladan dok su korice malo zilavije, meni se dopala :)

      Delete
  2. Prelepa tortica. Srećan blogorođendanac i još dugo, dugo ih proslavljala. :)

    ReplyDelete
  3. divna tortica :) sretan blogorodendan :) zelim ti ih jos puno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Nadam se da cemo se svi zajedno jos dugo druziti :)

      Delete
  4. Sladju torticu nisam skoro videla, srecan blogorodjendanko.:))) p.s. dekoracija je preslatka.:)))

    ReplyDelete
  5. Srecan rodjendan :)
    Predivna ti je tortica, odusevila me je kao malo koja do sad. Slojevita, cokoladna, jos sa kestenom. Prava poslastica :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ljiljo! Bas te lepo videti :)

      Ako se ne varam i ti si kestenoljubac ;) Ovde se kesten manje oseti nego u drugim receptima koje sam spremala ovaj mesec ali svejedno mi se dopalo kako je ispalo sve zajedno. Sledeci put pravim punu meru :)

      Delete
  6. Sretan blogorođendan. Torta senzacionalno izgleda.

    ReplyDelete
  7. Wow, prekrasna, zaista prekrasna torta. Okuse obožavam, a ovakve torte s kuhanim kremama su mi najdraže:)) Sretan blogorođendan i još puno takvih želim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Anja! I ja volim takve filove samo sam malo lenja da ih cesto pripremam ;)

      Delete
  8. Srećan rođendan, draga!!! Ovo je divna poslastica, baš mi ovo slojevi zapeli za oko:D Hvala ti na velikom i značajnom doprinosu u ovom krugu igrice:) Kiss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala dear :)))

      Ova tortica treba da zahvali tebi na ovomesecnoj temi ;)

      Delete
  9. Mihaela, srećan blogorođendan i moram da kažem da sam tvojom tortom skroz na skroz oduševljena! Nevjerovatno dobra kombinacija, a taj dio sa osam kora koje se peku zasebno, pa fantastičan i kvalitetan fil, i još preliv od čokolade... Baš savršeno! Bravo za tebe! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Milice :)

      Da si malo blize sad bi umesila jos jednu da te pocastim ;)

      Pozdravljam te!

      Delete
  10. Divlji kesten na pocetku teksta. Definitivno: divlji ili pitomi?

    ReplyDelete