Friday, April 13, 2012

Slatka jaja

Kako je poslednjih nekoliko dana sve u znaku jaja evo i jednih keksica na istu temu :)



Slatka jaja
(ideja odavde)
 
Sastojci za 15-20 keksica:
250 gr brasna
100 gr hladnog maslaca
prstohvat soli
5 kasika secera u prahu
1 vanili secer ili bourbon vanilija
4-6 kasika hladnog mleka

Preliv:
150 gr secera u prahu
6-8 kasika limunovog soka

i jos:
15-20 polutki kajsija ili breskvi iz konzerve


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Izmesati brasno, so, secer u prahu i vanili secer.
Iseckati maslac na manje komadice, dodati ga u brasno i rukama izmesati da se dobije mrvicasto testo. Sipati 4 kasike mleka i lagano mesiti dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke, po potrebi dodati i ostatak mleka.
Radnu povrsinu posuti brasnom, istanjiti testo na debljinu od 5 mm a zatim sekacem ili plasticnim kalupicem za pancerote, promera 7-9 cm, seci krugove. Krugove poredjati u dva velika pleha, oblozena papirom za pecenje. Peci u zagrejanoj rerni 8-10 minuta ili dok rubovi keksica ne porumene.
Ostaviti keksice u plehu da se ohlade.

Kajsije/breskve izvaditi iz sirupa i poredjati na papirni ubrus da se iscede. Ako su polutke vece, iseci samo gornji, zaobljeni, deo tako da voce prekriva samo sredinu keksa.

Izmesati secer u prahu i limunov sok u guscu smesu.
Kasicicom nanositi preliv od secera u prahu na svaki keks pojedinacno i razmazati sve do rubova. Na sredinu svakog namazanog kesica staviti polovinu kajsije ili breskve.
Ostaviti keksice da se osuse a zatim posluziti.

Verzija za stampu


* Kolicina keksica i kasjija zavisi od velicine sekaca, a kolicina mleka i limunovog soka od velicine kasike.


 

20 comments:

  1. Meni je ovo genijalno, znam jedan sličan kolač, al ovo doslovno izgleda ko jaje! :D Super!

    ReplyDelete
  2. Ideja odlicna, ja sam vec pomislila da su jaja, toliko dobro izgleda, slike su fantasticne

    ReplyDelete
  3. Točkasti tanjurić i šalica u mojoj omiljenoj boji!!!! Ne mogu skinuti pogled s njih :) Keksići su jako dekorativni!

    ReplyDelete
  4. prekrasni keksići, šteta što nisi za bjelanjak neki drugi oblik odabrala, npr oblak

    ReplyDelete
  5. Interesantni su jako! Slikice divne!

    ReplyDelete
  6. Super keksići ! sigurno su ukusni i jako su lijepi i dekorativni. Prezentacija je odlična !

    ReplyDelete
  7. Ovo mi je zapelo za oko, čim sam prelistala Mezze :) Čestitam vam na projektu, odlično je napravljen. Tortelina super izgleda, nadam se da je to ono što si željela postići, a fotke ne moram posebno komentirati. You did it!!! :) Pusa svima na dalekom sjeveru, znam da se rijetko javim, ali sjetim se, mislim i pogledam sve novo! :)

    ReplyDelete
  8. Zaljubila sam se u njih na prvi pogled, preslatka su!:)))

    ReplyDelete
  9. jako su mi simpatični ovi keksići, a i slika je odlično usklađena, svaka čast

    ReplyDelete
  10. Baš su slatka. Tanjur i šalica su prekrasni.

    ReplyDelete
  11. Simpatični su, skroz!

    Odlične fotke :)

    ReplyDelete
  12. Predivno, od fotke do recepta. Savršeno!

    ReplyDelete