Friday, December 16, 2011

Slatki prozori

Please scroll down for English version 

Za sladji pogled u svet - prozorcici sa ukusom kajsije! Mozete ih poprasiti secerom u prahu pa mastati o snegu koji ove godine nikako da nas razveseli ili ih ostavite takve kakve jesu pa mastajte o letu, moru, svetlosti i svemu onome sto nam najtoplije godisnje doba donosi.



Slatki prozori
(recept preuzet odavde)

Potrebno:
500 gr maslaca/margarina, sobne temperature
350 gr secera
3 jaja
550 gr brasna
250 gr sitnog kukuruznog brasna
1/2 kasicice soli
800 gr dzema od kajsije


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 190 stepeni. Veliki pleh od rerne premazati uljem pa obloziti papirom za pecenje.
Ako koristite tvrdji dzem obavezno ga dobro izmesajte da malo omeksa kako bi ga kasnije lakse razmazali po kori.
Pripremite kesu za ukrasavanje torti sa vecim okruglim ili zvezdastim nastavkom (ja sam koristila zvezdasti).


Izmesati brasno, kukuruzno brasno i so.
U velikoj posudi izmiksati maslac/margarin i secer, miksati srednjom brzinom oko 2-3 minuta, odnosno dok ne dobijete lepo povezanu, glatku smesu. Dodati jedno po jedno jaje a zatim smanjiti mikser na najmanju brzinu pa lagano dodati pripremljeno brasno. Miksati smesu dok ne dobijete mekano glatko testo.
Odvojiti 2 solje za belu kafu testa a ostatak istresti u pripremljen pleh. Razmazati testo tako da dobijete (sto je vise moguce) glatku povrsinu. Staviti pleh u rernu i peci oko 20 minuta ili dok testo ne pocne da rumeni, kad primetite da su krajevi rumeni to je sasvim dovoljno.
U medjuvremenu, testo koje ste odvojili stavite u kesu za ukrasavanje, zavrnite je na vrhu da se testo ne susi i ostavite sa strane.
Zapeceno testo premazati pripremljenim dzemom a zatim pomocu kese za ukrasavanje pravite horizontalne i vertikalne linije, kao sto je prikazano na slici pripreme. Ako radite sa okruglim nastavkom razmaci izmedju linija treba da budu oko 2,5 cm, a ako se odlucite za zvezdasti nastavak ostavite ih malo sire, negde oko 3 cm.
Vratiti pleh u rernu i peci kolac jos 20-25 minuta. Ostaviti da se ohladi pa seci prozorcice.

Verzija za stampu


* Testo jeste mekano ali istiskivanje kroz kesu za ukrasavanje nije bas jednostavno. Potrudite se da ceo red istisnete iz jednog poteza da vam se testo ne bi odvajalo pri precenju (meni na jednom mestu, gde sam prekinula nit, jeste)
Vodite racuna prilikom vracanja pleha u rernu jer, ako koristite tecniji dzem (kao sto sam ja) i nagnete pleh u stranu linije ce se malo pomeriti, a prozori na tim mestima izgubiti oblik ( to mi se desilo sa dva poslednja reda jer sam dosta nakrivila pleh koji sam vracala u rernu).
Keksici na slici radjeni su sa margarinom, jer verovali ili ne, u Norveskoj je doslo do krize maslaca i skoro je nemoguce pronaci paklicu maslaca po radnjama tako da ce svi recepti koji budu nastajali u "ovim kriznim vremenima" u sebi sadrzati margarin.

 English version:
Apricot Windows
(recipe adapted from here)

Ingredients: 
2 1/4 cups apricot jam, room temperatur
3 1/2 cups all-purpose flour 
1 1/3 cups yellow cornmeal 
1/2 teaspoon table salt 
1 pound plus 2 ounces (4 1/2 sticks) unsalted butter, room temperature 
1 1/2 cups sugar 
3 large eggs, room temperature 
Vegetable-oil cooking spray  

Method:
Preheat oven to 375 degrees. Lightly coat an 11-by-17-inch baking pan with cooking spray, and line with parchment; set aside. Have ready a pastry bag fitted with a #11 plain tip. Spoon jam into a medium bowl, and beat with a rubber spatula to smooth out texture; set aside. In a medium bowl, whisk flour, cornmeal and salt; set aside. 
In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, combine butter and sugar, and beat on medium speed until light and fluffy, 2 to 3 minutes. Add eggs one at a time, beating until smooth after each addition. Reduce speed to low, add reserved flour mixture, and beat until thoroughly combined. Remove 1 3/4 cups of the dough; use it to fill the prepared pastry bag. Fold the end over to keep dough from drying out; set aside. 
Using an offset spatula, spread the remaining dough into the prepared pan as evenly and smoothly as possible. Bake until golden brown, about 20 minutes. 
Remove pan from oven, and transfer to a heat-proof surface. Using an offset spatula, spread jam on top in an even layer. Using the prepared pastry bag, pipe parallel lines of dough spaced 1 inch apart over the jam. Pipe perpendicular lines of dough at 1-inch intervals over first lines. Place in oven, and bake until golden, 20 to 25 minutes, rotating halfway through. Transfer to a wire rack to cool. Cut into 1-by-3-inch bars or 3-inch squares.

18 comments:

  1. What a yummy treat with apricots! I loved this and bookmarked the recipe. Nice blog!

    ReplyDelete
  2. Baš su slatki! Ja sam prvo mislila da su klasičan keks, ali super je ovaj postupak gdje se sve zajedno peče i onda reže.

    ReplyDelete
  3. I ja sam pomislila da je u pitanju keks.
    Deluju veoma ukusno, sa dzemom od kajsije nista ne moze da bude lose:)

    ReplyDelete
  4. Jako su simpatični! I lepo si ih napravila! Svidja mi se prva fotografija :)

    ReplyDelete
  5. Zanimljiv recept...Prozorcici krasno izgledaju!

    ReplyDelete
  6. vrlo zanimljiv recept, i to s dodatkom kukuruznog brašna a i način pripreme je baš neobičan!baš su posebni

    ReplyDelete
  7. Baš su ti slatki ovi prozori u ovo hladno i kišno doba. Mihaela stavi link sa slikom na vrhu svog starog bloga za ovaj blog, ako već nisi.

    ReplyDelete
  8. Baš zanimljivi prozorići i nadasve jako lijepi.

    ReplyDelete
  9. Prelepi su. Bas dekorativni...

    ReplyDelete
  10. Baš su slatki,pravo veselje za klince.

    ReplyDelete
  11. veselo i primamljivo izgledaju. Njami!

    ReplyDelete
  12. Hvala devojke!
    Jelena, dobra ideja :)

    ReplyDelete
  13. baš su lijepi ovi prozori, na prvi pogled sam pomislila da se radi o keksićima kad ono još bolje

    ReplyDelete