Saturday, October 6, 2012

Slatki sampinjoni

Za pripremu ovih keksica trebace vam nekoliko jednostavnih namirnica, casa od 2,5 dl (ili americki cup) i jedna manja flasica sa uskim grlom...

 

Slatki sampinjoni
(recept preuzet odavde)

Sastojci:
230 g maslaca, sobne temperature
1 solja secera u prahu
2 jaja
1 kasicica arome vanile
3 solje brasna
1 solja gustina
1 prasak za pecivo

i jos:
1 kasika kakaa
flasica uskog grla

* solja je od 2,5 dl


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Veliki pleh obloziti papirom za pecenje.

Penasto izraditi maslac sa secerom u prahu. Dodati jaja, kratko izmiksati pa dodati i vanilu. Iskljuciti mikser a zatim dodati brasno, prasak za pecivo i gustin. Rukama umesiti glatko testo, ako se lepi dodati jos malo brasna ili gustina.
Kidati male komadice testa, oblikovati kuglice i redjati u pripremljen pleh. Kuglice trebaju biti malo razmaknute ali ne previse jer se nece mnogo siriti prilikom pecenja.

Sipati kakao u manju ciniju ili na tanjiric. Grlo flasice pokvasiti vodom a zatim umociti u kakao i nakon toga utisnuti krug na kuglici. Nastaviti umakanje flasice u kakao i utiskivanje krugova sve dok svaka kuglica ne bude "oznacena".


Peci sampinjone u zagrejanoj rerni oko 10-15 minuta. Ostaviti da se ohlade u plehu pa posluziti.



* Vreme pecenja zavisi od velicine kuglica pa predlazem da ih proverite malo cesce. Kuglice ne treba da potamne vec samo blago porumene, najbolje je da viljuskom podignete jednu i ako je rumena odozdo izvadite ih iz rerne. 

* Za ove keksice ja se posluzim flasicom od ekstrakta, ako nemate nesto slicno pri ruci posluzice i plasticni cep.

Napomena:
(dopunjeno 31.10.2012. godine)

Dobila sam poruku od jedne koleginice blogerke kojoj keksici nisu uspeli pa cu pokusati sa par reci da detaljno objasnim sta i kako ih radim kako se to ne bi ponovilo jos nekome :)
Dakle, prvo sto moram da kazem je da u svim svojim receptima koristim visenamensko brasno, vec nekoliko puta se desavalo da devojke, koje su iste keksice radile sa mekim brasnom, nisu imale isti rezultat na kraju.
Drugo, testo mora biti glatko... umesite ga po receptu i onda eventualno dodajte malo brasna ili gustina. Uzmite komadic testa rukom i pokusajte da oblikujete kuglicu, ako je kuglica glatka sa svih strana onda je testo pogodno za rad.
Kad krenete da utiskujete otisak flasicom (cepom) najvaznije da oko otiska imate oko 1 cm  testa... tada ce peceni keksici imati simpatican izgled. Ako je otisak prevelik, sa strane nece biti dovoljno testa da se docara izgled sampinjona.
Od velicine kuglica zavisi i duzina pecenja, keks treba da ostane svetao... najbolje je da nakon 10-ak minuta viljuskom podignete jedan keksic i ako je porumeneo na dnu dovoljno su se pekli ;)

Sto se case tice, ja se uvek posluzim kuhinjskom mericom... sipam brasno, gustin ili nesto trece malo je podignem i lupnem od sto tako da dobijem sto je peciznije moguce 2,5 dl ili duplo/troduplo toliko a pokusacu da naredni put detaljno izmerim sastojke kako bi vam sto vise olaksala pripremu ovih keksica :)

- Isprobala Nada :)


29 comments:

  1. Preslatki su, jako je fora oblik i baš jesenski :)

    ReplyDelete
  2. Baš su fora! :)
    jesu i tako fini kao što izgledaju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni su ovi keksici i Snezne grudvice (od istog autora) jedni od najdrazih keksica, suvi su a tope se u ustima (grudvice posebno). Pravim ih svaki cas i nikako da mi dosade... za razliku od mene, mom dragom tu fali neko punjenje :) Ako volis suve keksice, mislim da ne bi trebalo da te razocaraju.

      Delete
    2. Hvala ti, bit će isprobano :)

      Delete
  3. Odlicna ideja, bas mi se dopadaju :)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Ovi šampinjončići su me baš baš jako oduševili i imam ih u glavi i u planu..samo da nađem malo više vremena kojeg nikada dosta za sve što bi ja htjela...

      Delete
  5. Prekrasni su! Prvo mi se učinilo da su od bjelanjka, ali sad vidim da su keksići! Super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mozda sam trebala naglasiti da su keksici, nisam ni kontala na tu varijantu od belanaca :)

      Nisam stigla da komentarisem na postu... hvala ti na savetima oko porucivanja svih onih stvarcica za dekoracije, ja ih ovde placam kao suvo zlato a tamo su vidim deset puta povoljnije :)

      Delete
  6. Tako jednostavan recept a tako izgleda originalno...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stvarno ne moze jednostavnije, mene ovakve jednostavne a efektne stvari uvek ostave bez teksta :)

      Delete
  7. Super ideja!Jednostavno, a jaaaako dobro izgledaju.

    ReplyDelete
  8. What a great idea! These look wonderful!

    ReplyDelete
  9. obožavam ove tvoje simpa recepte!
    jako, jako slatko!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Retko odolim da isprobam nesto ovoliko simpaticno i isto toliko jednostavno :)

      Delete
  10. jako interesantna ideja za oblikovanje ovih keksića, preslatki su

    ReplyDelete
  11. E, stvarno sjajna ideja! Jako lepo! :)

    ReplyDelete
  12. Predobra ideja i izvedba ! Keksići su preslatki i tako originalni !

    ReplyDelete
  13. Hvala puno za recept,odavno sam ove keksice jela i odusevila se njihovim izgledom,ali recept nikako da nabavim.Odlicno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cao Miki! Postoji gomila recepata za ove keksice, od varijanti sa sirom do ovakvih sasvim obicnih koji su, meni licno, najlepsi... nadam se da su ovi i ukusom oni koje pamtis :)

      Pozdrav

      Delete
  14. ve daha fazla: 1 çorba kaşığı kakao şişe * fincan 2.5 dl v anlamadım türkçesini yazarmısınız lütfen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mix all ingredients, make small balls. Then, take a little bottle, dip in cacao and make print on each ball (see picture of preparation).

      1 cup = 250 ml

      And google translate to your language:

      Tüm malzemeyi karıştırın küçük toplar yapın. Sonra, kakao küçük bir şişe, yüzebilir ve (hazırlık resme bakın) her topa baskı yapmak.

      1 su bardağı = 250 ml

      Delete