Tuesday, April 3, 2012

Tiramisu tortice

Kad bi morala da izaberem deset omiljenih slatkisa ove tortice bile bi negde u vrhu, mekani biskvit natopljen kafom i rumom sa slojem bogate kreme od slatke pavlake i Mascarpone sira.
U sustini veoma slicno obicnom Tiramisu kolacu a ipak nesto drugacije. Piskote zamenjuje vazdusasti biskvit a sam krem ne sadrzi sveza jaja pa je mnogo bolji izbor za vrele letnje dane koji sa sobom donesu i pojacanu opasnost od salmonele. 



Tiramisu tortice
(recept preuzet odavde)

Potrebno za oko 24 komada:
140 gr brasna
1/2 kasicice praska za pecivo
malo soli
60 ml mleka
1 kasikica vanili secera, bourbon vanilije ili sipka vanile (prepolovljena i semenke izgrecane)
60 gr maslaca
3 jaja
3 zumanca
220 gr secera

Sirup od kafe:
110 ml jake kafe
50 gr secera
2 kasicice arome ruma (ili po ukusu)

Fil:
240 ml slatke pavlake
230 g mascarpone sira
1 kasicica arome vanile
100 gr secera u prahu

kakao ili Nesquik


Priprema:
Zagrejati rernu na 170 stepeni.
Kalup za muffins obloziti papirnim korpicama.

Prosejati brasno sa praskom za pecivo i malo soli. Zagrevati maslac sa mlekom na laganoj vatri sve dok se maslac u potpunosti ne istopi.
Miksati jaja, zumanca, vanili secer (semenke vanile) i secer, najjacom brzinom, dok smesa ne posvetli i zapeni, oko 5 minuta. Dodati brasno i izmesati varjacom. Zatim, dodati maslac i mleko i kratko izmesati.
Sipati smesu u pripemljene korpice, puniti svaku korpicu samo 3/4.
Peci 15-20 minuta ili dok povrsina blago ne porumeni. Ostaviti ih da se ohlade.

U medjuvremenu pripremiti sirup od kafe: izmesati vrucu kafu, secer i rum. Mesati sve dok se secer u potpunosti ne istopi.
Viljuskom izbockati tortice a zatim kasicicom na svaku nanaeti po malo pripremljenog sirupa (najbolje na svaku torticu sipati po kasicicu a zatim rasporediti ostatak - kod mene je islo otprilike 1,5 kasicica na svaki biskvit).
Cvrsto ulupati slatku pavlaku, dodati mascarpone, aromu vanile i secer u prahu. Prebaciti pripremljen fil u kesu za ukrasavanje i praviti ruzice na svakom kolacicu. Filovane tortice poprasiti kakaom ili Nesquik-om.

Verzija za stampu


* Ovaj recept je malo prilagodjen mom i ukusu mojih ukucana, u originalu krem se priprema sa 60 gr secera u prahu zato ako niste ljubitelj sladjih kolaca smanjite kolicinu. Isto tako, sirup moze da se priprema sa obicnim rumom ili prosekom i to u omeru 80 ml kafe - 30 ml alkohola.

* Predlazem da pripremljenu smesu za biskvit odmah razlijete u papirne forme a zatim napunjene forme ostavite "na cekanju" dok se prva tura pece jer ce smesa u posudi za mucenje stajanjem izgubiti vazdusastost i "pasti" (ja sam deo pekla u kalupu za muffins a drugi deo testa sam izlila u duple papirne kosarice i nije bilo nikakvih problema pri pecenju).



12 comments:

  1. Volim tiramisu u svakom obliku.Sviđaju mi se tortice,punooo!

    ReplyDelete
  2. Nisam ljubitelj pravog tiramisua, jer ne volim kavu. U ovoj verziji bih kavu mogla izbjeći pa me baš oduševio recept.

    ReplyDelete
  3. Odlično si opisala ove primamljive tortice. Nema boljeg okusa od kombinacije kave i ruma (ili drugog alkohola). Divno izgledaju!

    ReplyDelete
  4. Jako mi se sviđa ova tiramisu varijanta :) Odlično izgledaju tortice :)

    ReplyDelete
  5. Super izgleda. Meni je tiramisu idealna ljetna slastica i bez obzira što su u mom receptu jaja ja ih jednostavno ne stavim čisto zbog straha od salmonele.

    ReplyDelete
  6. Sviđa mi se, slično i ja radim kremu za tiramisu i makar uvijek imam svježa jaja kad ih trebam, ne stavljam. mozda bih trebala, al sam ogroman paničar :D

    ReplyDelete
  7. i dan danas jedni od meni najdražih cupcakesa, a nikako da ih napravim ponovo i uslikam za blog :)
    Baš mi je drago što si ih radila i što ih toliko volite!

    ReplyDelete
  8. Krasne...Volim Tiramisu u bilo kojoj verziji!

    ReplyDelete
  9. Prelepo izgledaju i recept je baš po mom ukusu. Mnogo volim tiramisu, a ovo je lep način da se prezentuje malo dugačije. Ni ja ne stavljam sveža jaja zbog straha od salmonele. :(

    ReplyDelete
  10. Hvala svima po redu!

    Tamara, drago mi je da si se javila. Bas sam htela da ti predlozim da ih ubacis i na blog, definitvno su nesto sto treba probati. Ovaj biskvit je, bas kao sto si rekla, skroz poseban, a o kombinaciji krema i kafe da ne govorim ;)Hvala ti jos jednom na ovim lepoticama :)))

    ReplyDelete
  11. Za tiramisu sam uvijek!! Slike su preslatke ;)

    ReplyDelete