Monday, January 9, 2012

Deda Mraz keksici

Kad Nova godina uz gomilu lepih zelja i poneki pokloncic donese i viruse onda mnoge stvari ostanu na cekanju te tako i ove dekice stizu malo prekasno. No, mozda vam se dopadne ideja pa je iskoristite za neku narednu Novu godinu ili Bozic!

I sa malim zakasnjenjem, svima koji ovih dana slave u krugu svojih porodica, zelim srecan Bozic!



Deda Mraz keksici
(recept preuzet odavde)

Potrebno za keksice:
200 gr maslaca, sobne temperature
150 gr secera
1 kasika mleka
2 kasicice arome vanile
350 gr brasna
par kapi crvene boje
mini cokoladne kapljice ili perlice
crveni okrugli bomboni

Potrebno za ukrasavanje:
1 kasika maslaca
1 solja (2,5 dl) secera u prahu
2-3 kasike mleka


Priprema:
Miksati maslac najjacom brzinom miksera oko 30-ak sekundi ili dok ne dobijete penastu smesu. Dodati secer i nastaviti miksanje dok se sve lepo ne poveze. Zatim dodati mleko, aromu vanile i na kraju brasno. Izmiksati da se sve sjedini ili umesiti rukom nakon dodavanja brasna.
Odvojiti jednu solju (od 2,5 dl) testa i staviti sa strane, a u ostatak dodati crvenu boju pa izmesiti da se testo lepo oboji. Podeliti i crveno i belo testo na 14-15 jednakih delova pa krenuti u oblikovanje Deda Mraza.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 160 stepeni.
Svaki deo testa podeliti na kuglice, kao na slici dole, znaci jedna velika, jedna za kapicu i cetiri male crvene. Veliku belu kuglicu napraviti nesto manju od velike crvene i 5 manjih belih kuglica, za nijansu manje od malih crvenih. Mozda je objasnjenje malo zbunjujuce ali ako pratite sliku nece biti greske. Vodite racuna samo da vam kuglice za ruke i noge nisu premale u odnosu na telo, jer ce otpadati sa pecenih keksica a nece ni lepo izgledati.


Dva velika pleha obloziti papirom za pecenje pa sloziti dobijene kuglice u oblik Deda Mraza i samo ih blago pristisnuti da se sve zalepi jedno za drugo. Na slici dole je keksic ukrasen sa perlicama, pre pecenja, ali savetujem da to ne uradite vec da sacekate pecene keksice za ukrasavanje... detaljnije objasnjenje je malo nize.


Ako koristite cokoladne kapljice odmah ih pozabadajte na mesto ociju i dugmica.


Stavljati oblikovane keksice u zagrejanu rernu i peci 12-15 minuta. Pecene keksice izvaditi iz rerne, sacekati minut-dva pa izmedju cokoladnih kapljica, na mesto nosa, prilepiti lagano po jedan crveni bomboncic, a ako radite sa perlicama u ovom trenutku polepiti i njih. Ostaviti kekse da se ohlade pa ih premestiti na tacnu.

Za ukrasavanje, izmiksati omeksali maslac, dodati secer u prahu i jednu kasiku mleka. Miksati dok ne dobijete ujednacenu smesu koju cete moci istiskati iz sprica za ukrasavanje kolaca, po potrebi dodajte jos malo mleka.
Staviti dobijenu smesu u kesu ili spric za ukrasavanje pa iscrtati beli deo kapice i bradu. Ostaviti da se osusi.
Bela smesa ce se fino sasusiti pe cete kasnije bez problema keksice moci prebaciti u limenu kutiju na cuvanje.

Verzija za stampu


Od ove kolicine dobicete 14-15 keksica. Moji su nesto krupniji jer nisam imala mini cokoladne kapljice nego sam upotrebljavala standardnu velicinu. Znam da je nekima tesko da dodju do tih kapljica pa sam probala i verziju sa perlicama i evo do cega sam dosla: ako keksice ukrasite pre pecenja, perlice ce se u rerni deformisati sto se vidi i na sledecoj slici. Ako vam se to ne dopada, ispecite keksice, izvadite ih iz rerne, sacekajte minut-dva pa zabodite perlice za oci i dugmice, a zatim zabodite i bombonice za nos.


U toku praznika, dva puta sam pravila ove keksice, prvi put sam isla na 225 gr maslaca, 200 gr secera i 350 gr brasna + svi ostali navedeni sastojci . Dobila sam mnogo mekse keksice, ali sam ih, prilikom oblikovanja, mnogo istanjivala (a i ruke noge su bile premale u odnosu na telo) i na kraju su pucali pri samom pokusaju podizanja sa tanjira. Evo kako je to izgledalo:


Testo je, sa ovim omerima, bilo nesto lepljivije ali moglo se lepo oblikovati sto znaci da se mozete igrati sa datim merama kako bi dobili keksice koji vama odgovaraju ili, jednostavno, upotrebite recept za svoje omiljene keksice.
Smesa koju sam navela u receptu je nesto tvrdja od prve smese koju pominjem ali su sami keksici sasvim lepo mekani tako da necete pogresiti ni ako se odlucite za ovu verziju. Jedini savet je da ne preterate u istanjivanju keksica, znaci samo ih blago pritisnite da se kuglice zalepe jedna za drugu kako se peceni keksici ne bi raspadali.





16 comments:

  1. Za ovo je stvarno trebalo imati strpljenja, svaka čast!

    ReplyDelete
  2. Ajme, preslatki su! Svaka čast na strpljenju. Najmlađi članovi obitelji su sigurno uživali u ovim keksićima :)

    ReplyDelete
  3. sve najbolje ti želim, keksići su preslatki!

    ReplyDelete
  4. Kako su samo medeni, hvala puno na lepoj ideji... tebi i tvojima zelim svako dobro u Novoj godini i jos punoo ovako mastovitih receptica!:)))

    ReplyDelete
  5. Kako su preslatki! Sve najbolje u Novoj godini!

    ReplyDelete
  6. jooj, preslatki su zaista, med medeni :)))

    ReplyDelete
  7. Prelepi su! Svaka cast! Nadam se da cu ih se setiti sledece zime jer su me bas odusevili... :)
    Nadam se da ste svi ozdravili...

    ReplyDelete
  8. Preslatki su!!! Odlična ideja :)

    ReplyDelete
  9. Preslatki su. Sve najbolje u Novoj godini!

    ReplyDelete
  10. Draga Mihaela preslatki su keksići ! definitivno ih bilježim za slijedeću godinu, razveseliti će i djecu i odrasle ! Hvala ti što si nam ovako lijepo sve prikazala i objasnila.

    ReplyDelete
  11. Baš su slatki, podseti nas sledeće godina na ovaj recept!

    Odlični kadrovi!

    Kuckamo se :)

    ReplyDelete