Please scroll down for English version
Kopija malenih penastih keksica iz plave kutijice...
Domaci Munchmallow
Kopija malenih penastih keksica iz plave kutijice...
(recept preuzet odavde)
Potrebno za keksice:
1 kasika kakaa
oko 450 gr brasna
100 gr secera
1/2 kasicice soli
3/4 kasicice praska za pecivo
na vrh noza sode bikarbone
na vrh noza cimeta
220 grama margarina
3 jaja
Priprema:
Sipati na vagu kakao pa dodati toliko brasna da ukupna tezina bude 450 grama. Dodati redom ostale suve sastojke, a zatim i iseckan margarin. Gnjeciti prstima dok se margarin ne poveze sa brasnom i ostalim sastojcima ili izmiksati mikserom najmanjom brzinom. Dodati jaja i zamesiti testo. Testo spakovati u najlon kesu i ostaviti u frizideru najmanje 1 sat, a najduze 3 dana.
Radnu povrsinu obilno posuti brasnom pa istresti testo. Poprasiti testo brasnom i odozgo pa istanjiti oklagijom, testo razviti sto tanje jer ce keksici prilikom pecenja porasti.
Iseci malom okruglom modlicom kesice i slagati ih u pleh oblozen papirom za pecenje. Ostatke premesiti i ponavljati postupak sve dok ima testa.
Peci na 190 stepeni oko desetak minuta. Ostaviti keksice da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Pena:
120 ml vode
4 prepune kasike svetlog sirupa ili meda
320 gr secera
2 kasike zelatina u prahu
4 kasike hladne vode
4 belanca
1/2 kasikice ekstrakta vanile
Priprema:
Pomesati vodu, sirup i secer pa staviti da prokuva na najjacu temperaturu. U medjuvremenu natopiti zelatin u hladnoj vodi. Kad prokuva ostaviti da vri oko pet minuta, tj. dok se sve ne istopi i na povrsini pocnu izlaziti baloncici. Skinuti s vatre, dodati nabubreli zelatin i promesati da se istopi. Ostaviti na kratko sa strane. Umutiti cvrstu penu od belanaca, pa uz neprestano miksanje polako dodavati sirup. Na kraju dodati ekstrakt vanile i mutiti dok smesa ne dobije gustinu slaga. Sipati dobijenu penu u kesu za ukrasavanje torti sa zvezdastim nastavkom i filovati keksice. Njbolje je spric postaviti uspravno na sredinu keksica i polako istiskati, pena ce sama siriti u krug ostavljajuci gladak trag. Idealno je smesu istisnuti u jednom potezu, znaci bez zastajkivanja jer se u protivnom prave dva, tri sloja i gubi ta glatka povrsina.
Ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje dva sata da se osuse.
Glazura od cokolade:
300 gr mlecne cokolade
9 kasika ulja
Priprema:
Na laganoj vatri isopiti cokoladu i ulje.
Tortice sloziti na zicu pa prelivati cokoladom ili ih, uz pomoc viljuske, spusati u cokoladu. Glazirane Muncmallow-e slagati na papir za pecenje i ostaviti da se glazura stegne.
Verzija za stampu
Verzija za stampu
English version:
Marshmallow Cookies
(recipe adapted from here)
Cookies:
1 tablespoon cacao
around 450 gr flour
100 gr sugar
1/2 teaspoon salt
3/4 teaspoon baking powder
3/8 teaspoon baking soda
½ teaspoon ground cinnamon
220 gr margarine
3 eggs
Method:
Put on kitchen scales cacao and add flour til to the total quantity 450 gr. Add dry ingredients and butter cut into slices. Knead with hands until sandy (you can use mixer on low speed). Add the eggs and mix to combine. Form the dough into a disk, wrap and refrigerate at least 1 hour and up to 3 days. When ready to bake, grease a cookie sheet or line it with parchment paper or a nonstick baking mat. Heat the oven to 190 degrees C.
On a floured surface, roll out the dough to 1/8-inch thickness. Use a cookie cutter to cut out small rounds of dough, 1 to 1 1/2 inches. Transfer to the prepared pan and bake until light golden brown, about 10 minutes. Let cool to room temperature.
Marshmallow:
120 ml water
4 full spoons light corn syrup or honey
320 gr sugar
2 tablespoons powdered gelatin
4 tablespoons cold water
4 egg whites
1/2 teaspoon pure vanilla extract
Combine the water, corn syrup (honey) and sugar in a saucepan, bring to a boil until "soft-ball" stage, or 235 degrees on a candy thermometer. Meanwhile, sprinkle the gelatin over the cold water and let dissolve. Remove the syrup from the heat, add the gelatin, and mix. Whip the egg whites until soft peaks form and pour the syrup into the egg whites. Add the vanilla and continue whipping until stiff. Transfer to a pastry bag.
Pipe a "kiss" of marshmallow onto each cookie. Let set at room temperature for 2 hours.
Chocolate glaze:
300 gr milk chocolate
9 tablespoons oil
Melt chocolate with oil over low heat (do not boil). Glaze cookies.
- Pregled slika koleginica blogerki koje su radile ove keksice :)
- Pregled slika koleginica blogerki koje su radile ove keksice :)
Predivno izgleda i jako mi se dopada kako si to fotkala:)
ReplyDeleteZnači, od sada si ovde? E, pa želim ti punoooo dobrih recopisa, pozitivnih komentara i posete onoliko koliko je tebi po volji:) Pozdrav
P.S. Svidja mi se naziv:)
Hvaa draga :)
Deleteprekrasni, ko pravi!!
ReplyDeleteHvala!
DeletePraviloa sam ih i ja :) malo sam imala problema sa filovanjem (nova sam u tome, cokolade je svugde bilo, cak je i macka pomagala :P
ReplyDeleteali zato su bili jako fini :)
http://pitrih.tumblr.com/post/14874795893/munchmallow
Videla sam fotku jos kad ste je postavili ali nikako da odgovorim i ovde. Na slici izgledaju odlicno, kao da je sve proslo bez problema :)
DeleteHvala na poverenju :)
I ja sam ih pravila, ali se nisam setila da ih slikam, bili su zaista kao pravi. Jedino mislim da je bolja kombinacija sa crnom cokoladom, jer sa mlecnom su mi bili previse slatki.
ReplyDeleteI meni bi vise prijala cokolada za kuvanje ali moji momci vole secerne bombe :)
ReplyDeleteHvala vam na javljanju utisaka, drago mi je da ste bili zadovoljni... ako se opet odlucite za nesto sa mog bloga i napravite fotografiju bilo bi mi zadovoljstvo da je dodam ispod recepta :)
Pozdrav
Ja ih sledeci put obavezno slikam, jer sledecg puta ce biti :))
ReplyDeleteŽelim uskoro da ih napravim, ali za prvi put bih morala bez margarina (jer svekrva ne jede margarin ni maslac), pa me zanima da li bih ikako mogla margarin u biskvitu zamijeniti uljem? Ako da, u kojoj količini? Nadam se da ta zamjena ne bi previše utjecala na izgled i ukus biskvita.
ReplyDeleteNormally I do not learn post on blogs, but I wish to say that
ReplyDeletethis write-up very compelled me to take a look at and do it!
Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite
great article.
my page Check This Out