Dragi prijatelji, danas je tacno dve godine kako se druzimo na ovoj adresi. U to ime, tortica!
Torta sa kestenom i cokoladom
Sastojci za korice:
200 g maslaca
100 g secera
6 jaja
500 g kesten pirea
4 kasike brasna
2 kasicice praska za pecivo
Fil:
6 jaja
300 g secera
150 g cokolade
250 g maslaca
2 kasicice arome ruma ili po ukusu
Glazura:
150 g cokolade
4,5 kasike ulja
Glazura:
150 g cokolade
4,5 kasike ulja
Priprema:
Prvo pripremiti fil, izmiksati penasto jaja sa secerom. Staviti serpicu sa vodom na ringlu da voda prokuva. Na serpicu sa vrelom vodom spustiti posudu sa izmiksanim jajaima i kuvati smesu na pari dok se ne zgusne a secer ne istopi u potpunosti. Skinuti sa vatre, dodati izlomljenu cokoladu i mesati dok se ne istopi. Ostaviti fil da se rashladi a zatim ga prebaciti u frizider da se dobro ohladi.
U hladan krem dodavati kockicu po kockicu maslaca i na kraju rum, miksati dok smesa ne postane kremasta i sjedinjena.
Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Okrugli kalup, promera 26-28 cm, obloziti papirom za pecenje.
Za kore, izmiksati maslac sa secerom. Dodati jedno po jedno jaje, zatim kesten, brasno i prasak za pecivo. Podeliti smesu na 10 jednakih delova. Sipati prvi deo smese u pripremljen kalup, rasporediti kasikom po dnu kalupa i peci, u zagrejanoj rerni, 8-10 minuta ili dok ivice blago ne porumene. Zatim, na isti nacin, ispeci jos devet korica. Ostaviti ih da se ohlade.
Staviti koricu na tacnu, premazati kremom i nastaviti redjanje naizmence kora i fila dok se sav materijal ne utrosi. Tortu premazati kremom odozgo i sa strane, ostaviti u frizideru da se stegne i rashladi a zatim preliti glazurom od cokolade.
Na laganoj vatri istopiti cokoladu sa uljem, paziti da smesa ne prokuva. Preliti rashladjenu tortu.
Drzati u frizideru do sluzenja.
* Torta na slici radjena je od pola mere, pecena u kalupu od 20 cm i, zbog toga, ima samo 8 korica.
Mihaela, ti si pravi ljubitelj kestena... :) Torta izgleda stvarno predobro. Kao neka kesten-čoko dobošica. :)
ReplyDeleteJedva sam cekala ovu namirnicu. Pripremila sam ja jos recepata za probu ali mislim da sam zatrpala Naleta pa cu ostatak ostaviti za neki drugi put ;) A torta ima fil kao Dobos torta, kremast i cokoladan dok su korice malo zilavije, meni se dopala :)
DeletePrelepa tortica. Srećan blogorođendanac i još dugo, dugo ih proslavljala. :)
ReplyDeleteHvala Gago :)
DeletePrekrasno!
ReplyDelete:)))
Deletedivna tortica :) sretan blogorodendan :) zelim ti ih jos puno :)
ReplyDeleteHvala! Nadam se da cemo se svi zajedno jos dugo druziti :)
DeleteSladju torticu nisam skoro videla, srecan blogorodjendanko.:))) p.s. dekoracija je preslatka.:)))
ReplyDeleteHvala Lana! Dekoracija je ono, pet minuta ;)
DeleteSrecan rodjendan :)
ReplyDeletePredivna ti je tortica, odusevila me je kao malo koja do sad. Slojevita, cokoladna, jos sa kestenom. Prava poslastica :)
Hvala Ljiljo! Bas te lepo videti :)
DeleteAko se ne varam i ti si kestenoljubac ;) Ovde se kesten manje oseti nego u drugim receptima koje sam spremala ovaj mesec ali svejedno mi se dopalo kako je ispalo sve zajedno. Sledeci put pravim punu meru :)
Sretan blogorođendan. Torta senzacionalno izgleda.
ReplyDeleteHvala Petra :)
DeleteWow, prekrasna, zaista prekrasna torta. Okuse obožavam, a ovakve torte s kuhanim kremama su mi najdraže:)) Sretan blogorođendan i još puno takvih želim!
ReplyDeleteHvala Anja! I ja volim takve filove samo sam malo lenja da ih cesto pripremam ;)
DeleteSrećan rođendan, draga!!! Ovo je divna poslastica, baš mi ovo slojevi zapeli za oko:D Hvala ti na velikom i značajnom doprinosu u ovom krugu igrice:) Kiss
ReplyDeleteHvala dear :)))
DeleteOva tortica treba da zahvali tebi na ovomesecnoj temi ;)
Mihaela, srećan blogorođendan i moram da kažem da sam tvojom tortom skroz na skroz oduševljena! Nevjerovatno dobra kombinacija, a taj dio sa osam kora koje se peku zasebno, pa fantastičan i kvalitetan fil, i još preliv od čokolade... Baš savršeno! Bravo za tebe! :)
ReplyDeleteHvala Milice :)
DeleteDa si malo blize sad bi umesila jos jednu da te pocastim ;)
Pozdravljam te!
Divlji kesten na pocetku teksta. Definitivno: divlji ili pitomi?
ReplyDelete