Ako volite kuglof (mramorni kolac) onda ce vam se verovatno dopasti i ova varijanta jer, po meni, ovo i jeste modernija verzija dvobojnih starinskih kolacica.
Slojevi testa se ne mesaju kao kod pomenutih kolaca nego se razdvajaju slojem jagoda, a maslac u testu zamenila je tucena slatka pavlaka.
Jednostavno, brzo i ukusno!
Slojevi testa se ne mesaju kao kod pomenutih kolaca nego se razdvajaju slojem jagoda, a maslac u testu zamenila je tucena slatka pavlaka.
Jednostavno, brzo i ukusno!
Kolac sa jagodama i slagom
(recept preuzet odavde)
Potrebno:
250 ml slatke pavlake
4 jaja
250 gr secera
1 vanili secer
300 gr brasna
2 kasicice praska za pecivo
prstohvat soli
2 kasike kakaa
150 gr jagoda
Priprema:
Rernu ukljuciti da se zagreje na 180 stepeni.
Iseckati jagode na sitnije komadice i ostaviti da se iscede.
Slatku pavlaku umutiti u cvrst slag.
U drugoj posudi penasto izmiksati jaja sa secerom i vanili secerom. Dodati brasno, prasak za pecivo i so. Na kraju dodati slag i kratko izmiksati.
Podeliti testo na dva dela a zatim u jednu polovinu dodati kakao. Izmiksati da smesa potamni.
Tepsiju (velicina priblizno 30*25) podmazati uljem i posuti brasnom ili prekriti papirom za pecenje. Sipati tamnu smesu u pripremljenu tepsiju, poredjati naseckane jagode i odozgo sipati svetli deo testa.
Peci u zagrejanoj rerni dok povrsina lepo ne porumeni.
* Vreme pecenja zavisi od velicine tepsije koju koristite i, naravno, od vase rerne. Meni je trebalo punih 45 minuta da kolac bude potpuno pecen (posluzila sam se tehnikom cackalice u sredinu kolaca) dok se u originalnom receptu navodi da je dovoljno 25-30 minuta. Najbolje je da nakon prvih pola sata proverite vas kolac i vreme prilagodite vasoj rerni.
* Danas sam od kume dobila povratnu informaciju da je njen kolac nakon 30 minuta u rerni cak malo previse porumeneo pa sam, u skladu s tim, izmenila vreme pecenja u receptu. Pretpostavljam da je moja rerna pocela da otkazuje saradnju kad je samo meni potrebno duplo vise vrema za pecenja ovog kolaca ;)
* Danas sam od kume dobila povratnu informaciju da je njen kolac nakon 30 minuta u rerni cak malo previse porumeneo pa sam, u skladu s tim, izmenila vreme pecenja u receptu. Pretpostavljam da je moja rerna pocela da otkazuje saradnju kad je samo meni potrebno duplo vise vrema za pecenja ovog kolaca ;)
Volim mramorni kolač, a ova tvoja modernija verzija mi se jako sviđa osobito zbog jagoda :)
ReplyDeleteMeni je skroz fino, mala modernizacija omiljenog kuglofa :)
DeleteAjmeeeee, sline mi cure!!! :-) sviđa mi se jako i definitivno ću isprobati!
ReplyDeleteSolea dobrodosla :) Javi utiske :)
DeleteMogu zamisliti kako je ovo fino. Kocke super izgledaju.
ReplyDeleteAko volis kuglof nece te razocarati. Vrlo slicno, samo je testo nekako supljikavije i laganije, verovatno zbog ove zamene maslaca za slag.
DeletePuno te pozdravljam
Mihaela jako lijepo, privlačan kolač, bas mi se sviđa ovako u dvije boje i u sredini jagode.
ReplyDeleteDunja, ako se ne varam, ti spadas u grupu ljubitelja mramornog kolaca ;) Mislim da bi ti se i ovaj dopao :)
ReplyDeleteJako lepe kockice i fotke :)!
ReplyDeleteHvala :)
DeleteJoj,kako je ovo dobro!
ReplyDeleteImaš nagradicu kod mene
Deletehttp://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/03/pecena-cokoladna-krema-sa-malinama.html
Stizem do tebe :)
DeleteOvaj kolač me skroz podsjeća na rano djetinjstvo, mama je često radila slične kolače s voćem. Sviđa mi se što ima kakao :)
ReplyDeleteKao mala ja nisam volela taj tip kolaca, uzivala sam samo u brdu kreme a danas bi u svakom trenutku menjala tortu za ovako nesto :)
DeletePozelis da pruzis ruku ka monitoru i posluzis se!:)))
ReplyDeleteRado bi ti pripremila jednu tacnicu, samo javi koji dan odgovara :)
DeletePrekrasno izgleda. Taman tražim nešto da napravim svojim curama za babinjak jer sam ja domačica i evo našla sam.
ReplyDeleteNadam se da ce cure biti zadovoljne :) Javi kako je proslo ako ga budes radila :)
DeleteObavezno ;)
Deleteoh dear! the colours! you. rock.
ReplyDeleteTnx Jesica :)
Deleteradila sam mramorni sa višnjama, ovo je još bolja verzija sa jagodama
ReplyDeleteNeki dan sam pricala kako cu probati verziju sa visnjama, pretpostavljam da je odlicno :)
DeletePredivan kolač i sočan.
ReplyDeleteSviđa mi se mnogooo! Odlučila sam da pravim, pa me zanima kakva pavlaka je potrebna-biljna ili ona sa 33% mliječne masti?
ReplyDeleteCao Danijela, ja sam koristila biljnu ali mislim da bi i masnija pavlaka sasvim pristojno odigrala svoju ulogu :)
ReplyDeleteHello there! This article couldn't be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward this post to him. Pretty sure he will have a very good read. Thank you for sharing!
ReplyDeleteVisit my web-site; locate the object
Bravo, odlican recept, kolac izgleda tako ukusan. Puno pozdrava.
ReplyDeleteI'm impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that's both educative and interesting,
ReplyDeleteand without a doubt, you've hit the nail on the head. The problem is something that too few men and women are speaking intelligently about. Now i'm very happy that
I stumbled across this during my hunt for something relating
to this.
My web page: 2010 mazda rx 8
In the fоlloωing article you will learn
ReplyDeletethe prοper apрlicatіon οf prеssure points, the
therapіѕt iѕ done wіth the palms, moving verticallу faсing dоwn,
usе your breasts tо naked massаger hіs mаnhood for
an erotic nakeԁ massage. Reiki cаn even be done seveгal times a
day іf you want them to enjoy it.
Fеel free to surf to my website: tantric massage