I opet nesto za najmladje... ovaj put, testo u obliku crvica.
Medeni crvici
Sipati 500 g brasna u posudu za mesenje, dodati jaje, med istopljen sa maslacem i na kraju kvasac. Sipati ostatak toplog mleka i umesiti mekano testo. Zatim dodati ostatak brasna i nastaviti mesiti dok testo ne upije brasno. Prebaciti testo na radnu plocu posutu brasnom i oblikovati kuglu koja se ne lepi za prste, ne treba dodavati previse brasna jer testo mora ostati malo lepljivije ali ne previse gnjecavo. Prekriti posudu sa testom kuhinjskom i ostaviti sa strane 40-ak minuta.
U medjuvremenu pripremiti zeljene sastojke za punjenje peciva i dva velika pleha obloziti papirom za pecenje.
Saviti testo prema izrezanoj strani tako da rezovi dodju na gornju stranu rolnice.
Sastojci:
20 g (pola kockice) kvasca
200 ml toplog mleka
100 g maslaca
100 ml meda
2 jaja
½ kasicice
soli
600 g
brasna
+
+
- topljena
cokolada, eurokrem ili dzem za punjenje peciva (oko 100 grama)
Priprema:
Kvasac sa kasicicom secera potopiti u 50 ml toplog mleka i ostaviti
sa strane da se aktivira. Maslac i med istopiti na laganoj vatri.
Sipati 500 g brasna u posudu za mesenje, dodati jaje, med istopljen sa maslacem i na kraju kvasac. Sipati ostatak toplog mleka i umesiti mekano testo. Zatim dodati ostatak brasna i nastaviti mesiti dok testo ne upije brasno. Prebaciti testo na radnu plocu posutu brasnom i oblikovati kuglu koja se ne lepi za prste, ne treba dodavati previse brasna jer testo mora ostati malo lepljivije ali ne previse gnjecavo. Prekriti posudu sa testom kuhinjskom i ostaviti sa strane 40-ak minuta.
U medjuvremenu pripremiti zeljene sastojke za punjenje peciva i dva velika pleha obloziti papirom za pecenje.
Radnu povrsinu blago poprasiti brasnom a zatim testo
podeliti na 20-ak loptica.
Svaku lopticu oklagijom razvaljati u ovalni oblik.
Sa jedne strane, celom duzinom, zarezati na sto vise mesta za otprilike
jednu trecinu prema sredini.
Saviti testo prema izrezanoj strani tako da rezovi dodju na gornju stranu rolnice.
Zavrsetak reza treba da ostane ispod urolanog peciva.
Prvi po
redu rez odvojiti od rolnice.
Zatvoriti pocetak rolnice odvojenim delom tako da izmedju
prvog i drugog reza ostane mali razmak.
Prstima zatvoriti i zavrsetak peciva kako punjenje ne bi curelo prilikom pecenja.
Prstima zatvoriti i zavrsetak peciva kako punjenje ne bi curelo prilikom pecenja.
Dobijenu rolnicu saviti
levo-desno ili u polukrug da poprimi izgled crvica u pokretu.
Umociti cackalicu
u cokoladu ili eurokrem pa u praznini izmedju prve i druge trakice iscrtati
dve tackice za oci.
Nastaviti oblikovanje crvica.
Crvice slagati u pripremljen pleh.
Ukljuciti rernu da
se zagreje na 180 stepeni.
Staviti peciva u zagrejanu rernu i peci oko 15-ak
minuta ili dok povrsina blago ne porumeni.
*
Kod ove vrste peciva pozeljno je malo lepljivije
testo te radnu povrsinu treba samo blago posuti brasnom, lagano poprasiti i
samo testo i razvijati. Velika kolicina brasna onemogucice lepljenje testa a
samim tim peciva ce tesko zadrzati zeljeni oblik.
· Testo nemojte razvijati pretanko jer ce popucati
prilikom pecenja.
*
* Crvici su objavljeni i u online magazinu "Mezze"
*
* Crvici su objavljeni i u online magazinu "Mezze"
Pravila sam ih i mogu da kažem da je testo divno i mekano i fenomenalno se slaže sa čokoladom. Čini se da će biti tvrdi ali su meki ko duša. Meni su malo više narasli koliko se sećam, ali su u svakom slučaju bili radost za decu. ja sam ih nazvala Nindžeacrvi.
ReplyDeleteOdlican naziv :) Na ovoj jednoj slici pripreme bas izgleda kao nindza ;)
DeleteDrago mi je da ti se dopalo testo, pokusirala sam sa omerima i ovo mi se bas dopalo a onda smo ih pravili tri dana uzastopce, maleni i ja smo se razbili testom i sad jedno vreme pauziramo :)
Preslatki su!
ReplyDeleteHvala Petra :)
DeleteMedeni, odlicna ideja :)
ReplyDeleteBaš su slatki!
ReplyDeletedecorative pillow shams
ReplyDeletepersonalized teacher signs
linen cushion covers
Very good post! 토토사이트 We are linking to this great content on our site. Keep up the good writing.
ReplyDeleteYou make so many great points here that I read your article a couple of times.
ReplyDelete
ReplyDeleteYour views are in accordance with my own for the most part.
This is great content for your readers.
ReplyDelete
ReplyDeleteYour work is very good and I appreciate you and hopping for some more informative posts.
ReplyDeleteIt will always be helpful for articles to read something from practice on different sites from other writers.