Friday, January 17, 2014

Medeni crvici

I opet nesto za najmladje... ovaj put, testo u obliku crvica.

Medeni crvici

Sastojci:
20 g (pola kockice) kvasca
200 ml toplog mleka
100 g maslaca
100 ml meda
2 jaja
½ kasicice soli
600 g brasna
+
-         topljena cokolada, eurokrem ili dzem za punjenje peciva (oko 100 grama)


Priprema:
Kvasac sa kasicicom secera potopiti u 50 ml toplog mleka i ostaviti sa strane da se aktivira. Maslac i med istopiti na laganoj vatri.

Sipati 500 g brasna u posudu za mesenje, dodati jaje, med istopljen sa maslacem i na kraju kvasac. Sipati ostatak toplog mleka i umesiti mekano testo. Zatim dodati ostatak brasna i nastaviti mesiti dok testo ne upije brasno. Prebaciti testo na radnu plocu posutu brasnom  i oblikovati kuglu koja se ne lepi za prste, ne treba dodavati previse brasna jer testo mora ostati malo lepljivije ali ne previse gnjecavo. Prekriti posudu sa testom kuhinjskom i ostaviti sa strane 40-ak minuta.

U medjuvremenu pripremiti zeljene sastojke za punjenje peciva i dva velika pleha obloziti papirom za pecenje.

Radnu povrsinu blago poprasiti brasnom a zatim testo podeliti na 20-ak loptica. 
























Svaku lopticu oklagijom razvaljati u ovalni oblik.























Sa jedne strane, celom duzinom, zarezati na sto vise mesta za otprilike jednu trecinu prema sredini.
























Neizrezani deo testa namazati eurokremom, cokoladom ili dzemom. 




















Saviti testo prema izrezanoj strani tako da rezovi dodju na gornju stranu rolnice.





















Zavrsetak reza treba da ostane ispod urolanog peciva.






















Prvi po redu rez odvojiti od rolnice. 





















Zatvoriti pocetak rolnice odvojenim delom tako da izmedju prvog i drugog reza ostane mali razmak. 
Prstima zatvoriti i zavrsetak peciva kako punjenje ne bi curelo prilikom pecenja.





















Dobijenu rolnicu saviti levo-desno ili u polukrug da poprimi izgled crvica u pokretu.




















Umociti cackalicu u cokoladu ili eurokrem pa u praznini izmedju prve i druge trakice iscrtati dve tackice za oci.  



 Nastaviti oblikovanje crvica.





















 Crvice slagati u pripremljen pleh.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. 

Staviti peciva u zagrejanu rernu i peci oko 15-ak minuta ili dok povrsina blago ne porumeni. 



*  Kod ove vrste peciva pozeljno je malo lepljivije testo te radnu povrsinu treba samo blago posuti brasnom, lagano poprasiti i samo testo i razvijati. Velika kolicina brasna onemogucice lepljenje testa a samim tim peciva ce tesko zadrzati zeljeni oblik.
·         Testo nemojte razvijati pretanko jer ce popucati prilikom pecenja.
*  
     * Crvici su objavljeni i u online magazinu "Mezze"  
       

13 comments:

  1. Pravila sam ih i mogu da kažem da je testo divno i mekano i fenomenalno se slaže sa čokoladom. Čini se da će biti tvrdi ali su meki ko duša. Meni su malo više narasli koliko se sećam, ali su u svakom slučaju bili radost za decu. ja sam ih nazvala Nindžeacrvi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlican naziv :) Na ovoj jednoj slici pripreme bas izgleda kao nindza ;)
      Drago mi je da ti se dopalo testo, pokusirala sam sa omerima i ovo mi se bas dopalo a onda smo ih pravili tri dana uzastopce, maleni i ja smo se razbili testom i sad jedno vreme pauziramo :)

      Delete
  2. Very good post! 토토사이트 We are linking to this great content on our site. Keep up the good writing.

    ReplyDelete
  3. You make so many great points here that I read your article a couple of times.

    ReplyDelete

  4. Your views are in accordance with my own for the most part.

    ReplyDelete

  5. Your work is very good and I appreciate you and hopping for some more informative posts.

    ReplyDelete

  6. It will always be helpful for articles to read something from practice on different sites from other writers.

    ReplyDelete