Cuvena Anina pita konacno i kod mene na blogu... Znam da su je mnogi od vas radili i probali, ali za sve vas koji ste je smetnuli s uma prilivom gomile novih recepata, mali podsetnik i topla preporuka :)
Bela pita
Priprema:
Prvo skuvati fil: 100 ml mleka izmesati sa gustinom, ostatak mleka staviti na ringlu da se zagreje. Kad mleko prokuva sipati razmuceni gustin i, mesajuci, kuvati dok se ne zgusne. Skinuti s vatre, povrsinu fila prekriti komadom prozirne folije i ostaviti da se ohladi.
Rernu ukljuciti da se zagreje na 200 stepeni. Poledjinu velikog pleha prekriti papirom za pecenje.
Za kore, ledeni kvasac razmutiti u mleku.
Mast izmiksati sa secerom, dodati jaje i nastaviti miksanje dok se sastojci ne povezu. Zatim sipati mleko sa ledenim kvascem i na kraju, postepeno, dodati brasno i umesiti testo rukom. Podeliti testo na cetiri jednaka dela.
Radnu povrsinu posuti brasnom, malo poprasiti i testo te, oklagijom, razviti prvi deo testa u koru velicine pripremljenog pleha. Prebaciti koru na papir postavljen na poledjinu pleha i peci, u zagrejanoj rerni, 5-7 minuta... cim pocnu da dobijaju zuckaste tackice kore su pecene. Kore mozete razvijati i na papiru a zatim ga samo prebaciti na pleh.
Skinuti koricu sa pleha i ostaviti da se ohladi. Na isti nacin ispeci jos tri korice.
Umutiti slag po uputstvu sa kesice.
Posebno izmiksati omeksali maslac sa secerom u prahu i vanili secerom. Dodati hladan fil i nastaviti miksanje dok ne dobijete glatku smesu. Na kraju, varjacom, umesati pripremljen slag.
Podeliti fil na tri jednaka dela i filovati kore, poslednju koru ne treba mazati. Ostaviti kolac preko noci na hladnom mestu ili u frizderu. Sutradan seci na kockice i posuti secerom u prahu.
Verzija za stampu
* Vise o ledenom kvascu procitajte kod Ane.
* Ana preporucuje dodavanje male kolicine brasna ukoliko je testo za kore suvise meko. Kod mene se do sada nije javljao taj problem, uvek mi je bila dovoljna preporucena kolicina brasna ali, eto, cisto da navedem da mozete dodati koji gram brasna vise ako vam testo ostane premekano.
I mozda jos da napomenem da korice razvijanjem postanu prozirno tanke ali neka vas to ne brine, tokom pecenja narastu na debljinu pristojnu za ovaj tip kolaca.
Sastojci:
300 g brasna
50 g masti
5 kasika secera
1 jaje
10 g ledenog kvasca ili praska za pecivo
100 ml mleka
Fil:
500 ml mleka
6 ravnih kasika gustina
250 g maslaca
250 g secera u prahu
1 vanili secer
1 kesica slaga
* ledeni kvasac = amonijak za kolace
* ledeni kvasac = amonijak za kolace
Prvo skuvati fil: 100 ml mleka izmesati sa gustinom, ostatak mleka staviti na ringlu da se zagreje. Kad mleko prokuva sipati razmuceni gustin i, mesajuci, kuvati dok se ne zgusne. Skinuti s vatre, povrsinu fila prekriti komadom prozirne folije i ostaviti da se ohladi.
Rernu ukljuciti da se zagreje na 200 stepeni. Poledjinu velikog pleha prekriti papirom za pecenje.
Za kore, ledeni kvasac razmutiti u mleku.
Mast izmiksati sa secerom, dodati jaje i nastaviti miksanje dok se sastojci ne povezu. Zatim sipati mleko sa ledenim kvascem i na kraju, postepeno, dodati brasno i umesiti testo rukom. Podeliti testo na cetiri jednaka dela.
Radnu povrsinu posuti brasnom, malo poprasiti i testo te, oklagijom, razviti prvi deo testa u koru velicine pripremljenog pleha. Prebaciti koru na papir postavljen na poledjinu pleha i peci, u zagrejanoj rerni, 5-7 minuta... cim pocnu da dobijaju zuckaste tackice kore su pecene. Kore mozete razvijati i na papiru a zatim ga samo prebaciti na pleh.
Skinuti koricu sa pleha i ostaviti da se ohladi. Na isti nacin ispeci jos tri korice.
Umutiti slag po uputstvu sa kesice.
Posebno izmiksati omeksali maslac sa secerom u prahu i vanili secerom. Dodati hladan fil i nastaviti miksanje dok ne dobijete glatku smesu. Na kraju, varjacom, umesati pripremljen slag.
Podeliti fil na tri jednaka dela i filovati kore, poslednju koru ne treba mazati. Ostaviti kolac preko noci na hladnom mestu ili u frizderu. Sutradan seci na kockice i posuti secerom u prahu.
Verzija za stampu
* Ana preporucuje dodavanje male kolicine brasna ukoliko je testo za kore suvise meko. Kod mene se do sada nije javljao taj problem, uvek mi je bila dovoljna preporucena kolicina brasna ali, eto, cisto da navedem da mozete dodati koji gram brasna vise ako vam testo ostane premekano.
I mozda jos da napomenem da korice razvijanjem postanu prozirno tanke ali neka vas to ne brine, tokom pecenja narastu na debljinu pristojnu za ovaj tip kolaca.
Stvarno čarobno izgleda!
ReplyDeleteNisam je probala, ali deluje preukusno:)
ReplyDeleteSuper su ti slike!
Gde ima da se kupi ledeni kvasac?
ReplyDeleteNazalost, u inostranstvu ili da vam ga nabavi neko ko radi u prehrambenoj industriji.
DeleteU ovom receptu ga slobodno mozete zameniti praskom za pecivo.
Ili, javite se za par meseci kad otputujem preko granice i rado cu vam poslati koji paketic :)
Ja sam postavila pitanje, samo me mrzelo da se logujem, bilo mi brže da budem anonimna. Hvala na odgovoru, a imam još jedno pitanje. Bude li neke razlike u kolaču ako se pravi sa ledenim kvascem i ako se pravi sa praškom za pecivo? Probala sam je sa praškom ali me kopka kakva je sa tim kvascem?
DeleteNe znam koliko se vidi na mojim slikama, ali baci pogled kod Ane da vidis kako su korice supljikave i vazdusaste a u isto vreme toliko meke da se pita topi u ustima.
DeleteMoram priznati da ja nisam pokusavala da je radim sa praskom za pecivo jer sam zivela u zemlji u kojoj ledenog kvasca ima na svakom cosku pa ti ne mogu dati pravo poredjenje ta dva sastojka u ovom kolacu ali po Aninim objasnjenjima ima razlike.
Nego, kao sto sam ti rekla, u martu ili aprilu idem za Norvesku pa cu ti poslati koji paketic da probas :)
Samo mi posalji neki mail na koji te mogu kontaktirati. Mozes mi kucnuti poruku na blogtortelina@gmail.com
DeleteDivno ti je ispala! A bez tebe, tesko da bi smo ovu piticu pravili tako cesto ;)
ReplyDelete:)))
DeleteEto sreće da i inostarnstvo jednom bude od koristi.Ovo vezano sam za beli kvasac.Pa ćemo eto u potragu za njim da napravimo ovo:
DeleteLep pozdrav sa sunčanog Novog Zelanda
Dzoli, bas mi je drago da si ponovo aktivna :)
DeletePozdrav i tebi iz sneznog Temerina!
Simply delicious!
ReplyDeleteSpot lets start work on this write-up, I really think this fabulous website
ReplyDeletemany thanks that information
ReplyDeleteI must thank you for thfe efforts you’ve put in writing this blog.
ReplyDeleteThanks for sharing such a wonderful post.
ReplyDeleteThanks for posting this educative write up
ReplyDeleteThanks for posting this educative writeup.
ReplyDelete