Vec godinama pokusavam da pripremim debeljuskaste americke keksice sa komadicima cokolade ali, kako god da radim i koji god recept da koristim, oni uvek ispadnu pljosnati. Mnogi kazu da bas takvi trebaju biti ali dzaba, ja zapela i hocu bucmastije.
Ovaj put, uz Ivanin recept, bas su onakvi kakve sam zelela :)
Keks sa komadicima cokolade
Ovaj put, uz Ivanin recept, bas su onakvi kakve sam zelela :)
Sastojci:
300 g brasna
1/2 kasicice soli
1/2 kasicice sode bikarbone
170 g omeksalog maslaca
150 g braon secera
50 g kristal secera
1 veliko jaje
1 zumance
1 kasika arome vanile
250 g seckane cokolade ili cokoladnih kapljica
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 170 stepeni. Veliki pleh od rerne obloziti papirom za pecenje.
Izmesati prosejano brasno sa sodom bikarbonom i 1/2 kasicice soli.
Izmiksati maslac sa obe vrste secera. Dodati jaje, zumance i aromu vanile pa miksati sve zajedno oko 1 minut. Smanjiti brzinu miksera i lagano dodati brasno, miksati dok se sve ne poveze.
Ubaciti cokoladne kapljice/seckanu cokoladu i izmesati varjacom.
Vaditi smesu kasikom za sladoled i redjati u pripremljen pleh, praviti veci razmak medju keksicima jer ce se pecenjem siriti.
Peci, u zagrejanoj rerni 15-20 minuta ili dok ivice keksa ne porumene.
Ostaviti pecen keks u plehu da se malo prohladi.
I jedna slicica da vidite kako su ranije izgledali... keksici na slici dole radjeni su po receptu objavljenom u New York Times-u, za najbolji chocolate chip cookies. Kombinovala sam bele i crne cokoladne kapljice.
* Keks je pecen kad ivice porumene, povrsina ce biti meka ali hladjenjem ce se stegnuti i keksici ce se lakse pomerati. Upravo zbog toga ih treba ostaviti u plehu da se rashlade.
* Ako nemate kasiku za sladoled vadite smesu rukama, oblikujte loptice i redjajte u pleh. Racunajte da ce vreme pecenja varirati u zavisnosti od velicine keksica, zato ih cesce pogledajte :)
Baš su simpatični tako buckasti!
ReplyDelete:)))
DeletePreslatki, debeljuškasti, ko iz reklame :)))
ReplyDeleteIzgleda da svi volimo debeljuskaste ;)
DeleteSlobodno mi posalji recepte za sve tanke keksice, bas takve ih najvise volim, mada ne bih odbila ni par komada ovih "buckastih", vrlo lepe fotkice.:)))
ReplyDeleteUkucaj na google New York Times Chocolate Chip Cookies i dobices ove tanke keksice... ili da ti ja spremim, za te tanke sam ekspert ;)
DeleteMeni odlično izgledaju i jedni i drugi
ReplyDeleteBok, kolilo se komada dobije? :)
ReplyDeleteNisam brojala (a i nisam ih radila od decembra) ali mozda nekih 20-25 komada, dobijes pun veliki pleh od rerne :)
DeletePrelepi keksići, uz dodatak malo bele čokolade i ruma, zamirisali kuhinju. Ohlađene, posula sam ih mešavinom prah-šećera sa rum-šećerom. Moj slatkiš!!!
ReplyDelete