Saturday, April 7, 2012

Uskrsnje zeke

Uskrsnji zeka (Påskehare) je norveski recept za peciva u obliku zeca kojim se, u ovoj zemlji, najavljuje jedan od najvecih hriscanskih praznika. Recept je ustvari veoma jednostavan ako se uputstva isprate u potpunosti... meni je trebalo pet pokusaja da to shvatim ;)

Ovo je jedan od cetiri recepta koje sam pripremala sa novi online magazin "MEZZE".


U prvom od pet pokusaja pripreme ovih peciva zeke su bile mekane, fine, lepo pecene ali su glave skliznule napred i samo se malim delom drzale za zadnji deo (telo) pa su zeke licile na brdo iseckanog pecenog testa :)
Sledeci pokusaj bio je sa nesto cvrscim testom, zatim je sledilo spustanje zice u donji deo rerne, smanjivanje temperature i tako sve dok se nisam vratila na pocetak i pokusala shvatiti gde je problem. Najvaznije je da je glava lepo pricvrsena za telo, odnosno da je nagnuta malo unazad a pritom cvrsto zalepljena za presek koji je pridrzava. Zeke se, nakon oblikovanja ostave da narastu a potom se peku na jakoj temperaturi kako ne bi mnogo dotatno narastale u rerni jer im to, takodje, moze ugroziti finalni izgled. Zica rerne mora biti postavljena na sredinu jer, ako je samo za nijansu spustena, zeke se za to kratko vreme nece ispeci.
Dakle, ako ste raspolozeni da pokusate evo recepta:


Uskrsnje zeke
(ideja odavde)

Sastojci:
75 gr maslaca
3 dl mleka
1/2 kockice (25 gr) kvasca
prstohvat safrana ili 1/2 kasicice kurkume
500 gr brasna
75 gr secera
1/2 kasicice soli
1 kasicica kardamoma

i jos:
jaje za premaz
po zelji cokoladne kapljice za oci

Priprema:
Zagrejano mleko izmesati sa kasicicom secera i kasicicom brasna, dodati izmrvljen kvasac i ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira. U medjuvremenu izmesati brasno, secer, so, kardamom i kurkumu (ako se radi sa safranom dodaje se u toplo mleko da se istopi).
Istopiti maslac.
Izmesati brasno sa zacinima, kvasac i istopljeni maslac, umesiti mekano testo i ostaviti na toplom mestu dok se ne udvostruci.
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu obilno posutu brasnom i premesiti. Testo ne sme biti pretvrdo, mora ostati mekano i pomalo lepljivo u sredini, znaci kad spoljasnost prestane da se lepi za ruke testo je spremno za rad.


Podeliti testo na 20 jednakih delova te svaki oblikovati u malenu kuglicu. Kuglice zatim pritiskati sa jedne strane valjajuci ih na radnoj povrsini dok ne poprime oblik kapljice. Svaku kapljicu zaseci do polovine.
Jednu zasecenu kapljicu rasiriti pa u dobijeni otvor smesiti drugu kapljicu, rasecenim delom okrenutu gore. Delove koji predstavljaju glavu treba nagnuti unazad ali vodite racuna da prva kapljica bude lepo zalepljena za presek na drugoj. Usi mozete malo vise rasiriti u stranu nego sto je prikazano na slici.
Slozene zeke ostaviti da nadolaze 20-30 minuta.

Zicu rerne premestiti na sredinu a zatim ukljuciti rernu da se zagreje na 225 stepeni.
Nadosle zeke premazati umucenim jajetom te peci, u zagrejanoj rerni, 10 minuta. Usi ce biti malo jace pecene, ali kao sto rekoh, ja nisam pronasla nacin da to izmenim :)

Izvaditi pecene zeke iz rerne a zatim, po zelji, na vruce utisnuti cokoladne kapljice na mesto ociju. Vruce testo ce istopiti dno kapljice i ona ce, bez problema, da se zalepi za zeku.

Verzija za stampu


A ako ste vise raspolozeni za slanu verziju evo jos jednog recepta:


Integralne uskrsnje zeke

Potrebno:
250 gr brasna
250 gr integralnog brasna
2 kasicice soli
1 kasika secera
3 dl mlake vode
1/2 kockice (25 gr) kvasca
3 kasike ulja

i jos:
jaje za premaz

Priprema:
Kvasac potopiti u mlaku vodu sa secerom i kasicicom brasna, ostaviti da nadodje. U medjuvremenu izmesati obe vrste brasna i so. Dodati aktiviran kvasac i zamesiti testo. Ostaviti testo da se udvostruci a zatim nastaviti isecanje, narastanje, premazivanje i pecenje po uputstvima iz prethodnog recepta.


* Kardamom se, u slatkoj varijanti, moze zameniti cimetom, a kurkuma (safran) u potpunosti izostaviti.
Cokolande kapljice mozete zameniti komadicima cokolade.


18 comments:

  1. Slatko, preslatko! Predivne slike

    ReplyDelete
  2. Preslatki zečići, i svaka čast na strpljenju i 5 (!) pokušaja! Nisam sigurna da li bi ja imala toliko strpljenja... :)

    Mezze sam već nekoliko puta prolistala, oduševljena sam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tanja!
      Trebalo je da me vidis kad sam radila somun, nikako nije hteo da se naduva a ja nisam odustajala. Moji su izludeli od izduvanog somuna svaki drugi dan, ali na kraju se naduvao :) Od tada ga vise nisam pravila ;)

      Delete
  3. Zečići su preslatki, kako za gledanje, tako i za jelo.

    ReplyDelete
  4. Interesantno baš, jako volim znati i raditi jela drugih kultura i iz drugih podneblja, tako da mi je ovaj tvoj norveški recept jako interesantan. Slatki zečići, jako su fora !

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam uvek zainteresovana da zavirim u tanjire nekih drugih kuhinja, uvek se nadje nesto zanimljivo :)
      Hvala Nado!

      Delete
  5. Ja nakon drugog neuspjeha većinom odustajem, svaka čast na upornosti jer se isplatila - zečići prekrasno izgledaju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod mene je obrnuto, kao magarac sam kad nesto zatupim i nema odustajanja dok ne ispadne kako treba :)
      Hvala!

      Delete
  6. Jako su lepi!!! :) Moracu ih praviti jednom...

    ReplyDelete
  7. prekrasni zečići, spremam si recept!!

    ReplyDelete
  8. Zeke su preslatke!Sve pohvale za zeke i za detaljno objašnjenju kako se prave. Sretni uskršnji praznici!

    ReplyDelete